Pocz?tek roku przyniˇs? zas?u?on? korekte. Oczekiwania co do efektu stycznia jak na razie siŕ nie potwierdzi?y, potwierdzi?o siŕ jednak nowe powiedzonko; efekt stycznia ju? w grudniu. Pisa?em kilka miesiecy temu, ?e oczekuje korekty na rynku surowcowym, co pociagnŕloby i korekte naszego Wig-u20 silnie uzale?nionego od spˇ?ek surowcowych. WczeÂniej jednak mieliÂmy rajd w kierunku 3500, tam te? oczekiwalem, i? nasze futy wyznacz? Ârednioterminowy szczyt. Ale to wszystko przesz?oŠ, co dalej ? Quo vadis rynku ? Obecny ruch kwalifikuje jako pocz?tek silnej korekty, a nie pocz?tek bessy. Zak?adam ruch do poziomu 2900-3000. Ju? w poniedzia?ek spodziewam sie odreagowania na rynku. Wi??e to przede wszystkim z uspokojeniem na rynku surowcowym, jakie mia?o miejsce w pi?tek, nale?y liczyŠ sie z zatrzymaniem spadkˇw na przynajmniej 2 dni. W poniedzia?ek licze na powrˇt futˇw do poziomu 3250, a w przypadku sesji wzrostowej w stanach, kontynuacji na pocz?tku sesji wtorkowej zwy?ki do poziomu 3280, tam ponownie nale?a?oby szukaŠ okazji do shorta. Zanegowanie scenariusza spadkowego nast?pi?oby w przypadku wzrostu powy?j poziomu 3350, na co na razie nie ma co liczyŠ. Mˇj umiarkowany optymizm wi??e sie z faktem, ?e wci?? nap?ywaj? i bŕd? nap?ywaŠ pieni?dze do funduszy inwestycyjnych od krajowych ciu?aczy. W tym tygodniu znajomy zpyta? siŕ Mnie czy warto zainwestowaŠ teraz w owe fundusze, odradza?emu mu gor?co i co myÂlicie drodzy czytelnicy, czy moje argumenty, jakie u?y?em w rozmowie o przewartoÂciowaniu rynku i o obecnych wysokich poziomach trafi?y do niego. Mia?em nadzieje, ?e tak, ale po dwˇch dniach zwierzy? mi sie, ?e jednostki zakupi?, beztrosko stweirdzj?c, ?e najwy?ej straci. Takich osˇb obecnie jest tysi?ce. I jak widzŕ strumie˝ ich pieniŕdzy p?ynie na rynek Âredniakˇw. Zachowanie MidWigu w pi?tek by?o wrŕcz rewelacyjne. CzŕÂciowe te pieni?dze trafi rˇwnie? do najciŕ?szych spˇ?ek, musz? siŕ jednak one zrobiŠ bardziej atrakcyjne cenowo, ni? obecnie. Ten rok bŕdzie trudniejszy dla przeciŕtnego inwestora, spodziewam sie, i? w ko˝cˇwka roku 2007 przyniesie ten sam poziom WIG20 co poziomy z ko˝ca grudnia 2006, a wiŕc srednioroczna zmiana g?ˇwnego indeksu, bŕdzie wed?ug mnie oscylowaŠ w okolicy zera.
machanys
ps kolargol co ja ci zrobilem ze przesuwasz moje posty ?
masz monopol na pisanie tutaj komentarzy ?