mo?liwy scenariusz 02week07

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

mo?liwy scenariusz 02week07

Postprzez machanys » 2007-01-06, 13:35

Pocz?tek roku przyniˇs? zas?u?on? korekte. Oczekiwania co do efektu stycznia jak na razie siŕ nie potwierdzi?y, potwierdzi?o siŕ jednak nowe powiedzonko; efekt stycznia ju? w grudniu. Pisa?em kilka miesiecy temu, ?e oczekuje korekty na rynku surowcowym, co pociagnŕloby i korekte naszego Wig-u20 silnie uzale?nionego od spˇ?ek surowcowych. WczeÂniej jednak mieliÂmy rajd w kierunku 3500, tam te? oczekiwalem, i? nasze futy wyznacz? Ârednioterminowy szczyt. Ale to wszystko przesz?oŠ, co dalej ? Quo vadis rynku ? Obecny ruch kwalifikuje jako pocz?tek silnej korekty, a nie pocz?tek bessy. Zak?adam ruch do poziomu 2900-3000. Ju? w poniedzia?ek spodziewam sie odreagowania na rynku. Wi??e to przede wszystkim z uspokojeniem na rynku surowcowym, jakie mia?o miejsce w pi?tek, nale?y liczyŠ sie z zatrzymaniem spadkˇw na przynajmniej 2 dni. W poniedzia?ek licze na powrˇt futˇw do poziomu 3250, a w przypadku sesji wzrostowej w stanach, kontynuacji na pocz?tku sesji wtorkowej zwy?ki do poziomu 3280, tam ponownie nale?a?oby szukaŠ okazji do shorta. Zanegowanie scenariusza spadkowego nast?pi?oby w przypadku wzrostu powy?j poziomu 3350, na co na razie nie ma co liczyŠ. Mˇj umiarkowany optymizm wi??e sie z faktem, ?e wci?? nap?ywaj? i bŕd? nap?ywaŠ pieni?dze do funduszy inwestycyjnych od krajowych ciu?aczy. W tym tygodniu znajomy zpyta? siŕ Mnie czy warto zainwestowaŠ teraz w owe fundusze, odradza?emu mu gor?co i co myÂlicie drodzy czytelnicy, czy moje argumenty, jakie u?y?em w rozmowie o przewartoÂciowaniu rynku i o obecnych wysokich poziomach trafi?y do niego. Mia?em nadzieje, ?e tak, ale po dwˇch dniach zwierzy? mi sie, ?e jednostki zakupi?, beztrosko stweirdzj?c, ?e najwy?ej straci. Takich osˇb obecnie jest tysi?ce. I jak widzŕ strumie˝ ich pieniŕdzy p?ynie na rynek Âredniakˇw. Zachowanie MidWigu w pi?tek by?o wrŕcz rewelacyjne. CzŕÂciowe te pieni?dze trafi rˇwnie? do najciŕ?szych spˇ?ek, musz? siŕ jednak one zrobiŠ bardziej atrakcyjne cenowo, ni? obecnie. Ten rok bŕdzie trudniejszy dla przeciŕtnego inwestora, spodziewam sie, i? w ko˝cˇwka roku 2007 przyniesie ten sam poziom WIG20 co poziomy z ko˝ca grudnia 2006, a wiŕc srednioroczna zmiana g?ˇwnego indeksu, bŕdzie wed?ug mnie oscylowaŠ w okolicy zera.
machanys
ps kolargol co ja ci zrobilem ze przesuwasz moje posty ?
masz monopol na pisanie tutaj komentarzy ?
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez machanys » 2007-01-07, 11:46

LeM napisał(a):Ej dajcie spokˇj i nie rˇbcie trzody.
A ty Panie machanys przypomnij sobie twoje komentarze w stosunku do inicjatora tej strony. Krˇtka pamiŕŠ?
Co do twoich postˇw to napisz dlaczego uwa?asz tak a nie inaczej. "taka jest moja ocena rynku" to trochŕ ma?o, przynajmniej tu. To forum ma s?u?yŠ merytorycznej dyskusji a nie przerzucaniu sie poziomami docelowymi. To mo?esz robiŠ w tematach MisiaBysia (rafalz) na liÂcie wgpw. Godny Ciebie interlokutor jeÂli chodzi o licytacje na targety.

zawsze podawalem poziomy, a nie pokazywalem wykresow, wycodzac z zalozenia, ze kazdy i tak korzysta z innych interwalow i rodzai, tak pisalem na pl.biznes.wgpw, wiec od poczatku bylo wiadomo, skoro mnie tu zapraszaliscie, ze bede podawal poziomy, korzystajac ze swoich usystematyzowanych wykresow, wiec nie wiem o co chodzi teraz z tym stosunkiem do mojej osoby, ze co ze mialem racje? to juz jestem be ?
okej w takim razie koniec projektu "machanys - mozliwy scenariusz xxweekxx"
macHanys
machanys

Postprzez krezus » 2007-01-07, 15:51

nie uno sie ale zastanow
pop ierwsze nie miales racji bo nie bylo twoich poziomow na sesji wiec nie mozna bylo na twojej strategii zarobic........
po drugie jesli nowe low na miedzi to dla ciebie uspokojenie
to moze i lepiej jak te poziomy zachowasz dla siebie
z technicznego punktu widzenia nie ma dla mnie zadnych podstaw do strategii l
i nie przemawiaja do mnie twoje argumenty za pozycja dluga
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez fergus » 2007-01-07, 20:57

Kuba, nie rozumiem czego tutaj. Jeste moderatorem, nie podoba ci siŕ jaki post to go usuwasz wysy?aj?c userowi info dlaczego jego post zosta? usuniŕty i po sprawie. Uwa?am, ?e ka?dy moderator na tym forum powinien tak robiŠ - post total off topic = out, post, ktˇry mi nie pasuje=out. A tak wchodzŕ na dany w?tek, chcŕ (mam nadziejŕ) poczytaŠ konstruktywn? wymianŕ zda˝ na temat tego, co aktualnie dzieje siŕ na rynku i tylko pierwszy post w aktualnym w?tku jest na temat rynku, poni?sze to krytyka tego pierwszego, obrzucanie b?otem i eksponowanie wzajemnych osobistych niechŕci. Mo?e powinniÂmy stworzyŠ osobne forum pod tytu?em "Bluzgi" i jak kto chcia?by poczytaŠ o rynku to wchodzi?by na fora rynkowe, czyta?by i dyskutowa? o rynku, natomiast jak kto chcia?by wyraziŠ w stosunku do innego usera swoje pretensje lub poczytaŠ o aktualnych antagonizmach na forum to wchodzi?by na "Bluzgi" i nie marnowa? czasu szukaj?c gdzie indziej.

Inna sprawa to sprawa "cho?oty" z pl.biznes.wgpw. Jest admin i jeÂli pojawia siŕ user, ktˇry z jakich powodˇw komu "Âmierdzi" atmosfer? w/w grupy to myÂlŕ, ?e nie ma problemu, by takiego usun?Š z forum, zabroniŠ mu dostŕpu, zbanowaŠ, wykl?Š z parafii, usun?Š wszystkie jego brudy jakie tu napaskudzi? i po k?opocie, znˇw jest czysto i ?adnie.

Powiem tyle - nie mam tu nic do nikogo, nie przeszkadzaj? mi niczyje posty. Jedynie zasmucaj? takie jak w tym w?tku, ktˇre trochŕ pachn? dyskryminacj? i niepotrzebnym pokazywaniem drugiemu, ?e powinien siŕ wynieŠ - zamiast tego proponujŕ prostsze rozwi?zania, ktˇre opisa?em na pocz?tku, radykalne, ale mniej bolesne dla obu stron - pisz?cego i reszty korzystaj?cych z forum.

nie bylo twoich poziomow na sesji wiec nie mozna bylo na twojej strategii zarobic........

Krezus, mam nadziejŕ, ?e nie liczysz na rynku na niczyj? strategiŕ oprˇcz w?asnej ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fergus

Dołączenie: 2006-06-22, 20:06

Postprzez queba » 2007-01-07, 21:55

Uwa?am, ?e ka?dy moderator na tym forum powinien tak robiŠ - post total off topic = out, post, [shadow=red]ktˇry mi nie pasuje=out[/shadow]

widaŠ, w pamiŕci twojej ca?y czas jest sprawa zaginionego posta ???

przypomne Ci:

http://www.mieszkaniowy.nazwa.pl/olab/f ... c&start=15

P.S. Stawiam, ze ten post rownie? zostanie usuniŕty tak jak mˇj poprzedni, w ktˇrym nie by?o niczego zdro?nego, za to "lepsze" kwiatki nic nie wnosz?ce konstruktywnego pozostaj?, jak choŠby parŕ przyk?adowych w tym w?tku, ale co tam ... forum moderowane, g?os maj? tylko wybra˝cy ...
Ostatnio zmieniony przez fergus 2006-09-03, 01:11, w ca?oÂci zmieniany 3 razy X

obrazasz nas fergus takimi tekstami!!!

A tak wchodzŕ na dany w?tek, chcŕ (mam nadziejŕ) poczytaŠ konstruktywn? wymianŕ zda˝ na temat tego, co aktualnie dzieje siŕ na rynku i tylko pierwszy post w aktualnym w?tku jest na temat rynku, poni?sze to krytyka tego pierwszego, obrzucanie b?otem i eksponowanie wzajemnych osobistych niechŕci

b?d? tak mi?y i wska? mi , gdzie obra?am, rzucam b?otem i eksponuje niechŕŠ!!!

Jedynie zasmucaj? takie jak w tym w?tku, ktˇre trochŕ pachn? dyskryminacj? i niepotrzebnym pokazywaniem drugiemu, ?e powinien siŕ wynieŠ - zamiast tego proponujŕ prostsze rozwi?zania, ktˇre opisa?em na pocz?tku, radykalne, ale mniej bolesne dla obu stron - pisz?cego i reszty korzystaj?cych z forum.

odsylam cie do prezecietnego inwestora nr1,
http://www.mieszkaniowy.nazwa.pl/olab/f ... .php?t=145

ktory notabene bardzo szybko sie zakonczyl. dlaczego ??? sam musialem sie upominac o dalsze pisanie.
mam do ciebie tyle prosb, ale zrob przynajmniej jedna. przeczytaj tego pierwszgo inwestora, przeczytaj machanysia na biznes.wgpw porownaj ip, nicki i dopiero ocen cala sytuacje.

fergus, za nim znowu sie zapedzisz, poprostu nie odpowiadaj na posta. to chyba bedzie lepsze dla ciebie bo statystyka twoich wypowiedzi wskazuje na przewage pisania - krytykowania.
moze cos o gieldzie ??? czy tak trudno to przychodzi ?
posty o gieldzie masz ok i niczego im nie brakuje, dlatego bierz sie do roboty i zacznij pisac cos konstruktywnego.

pozdr
w milym nastroju :))
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez krezus » 2007-01-07, 23:41

machanys nie obrazaj sie pisz swojego przecietnego inwestora jak najczesciej
ale skoro nie komentujesz rynku to lepiej zebys to robil w dziale sygnaly kupna i sprzedazy........nie obrazaj sie nie chcialbym spowodowac zebys przestal pisac przeze mnie, ja z mila checia poczytam, ale powinienes szanowac takze innych uzytkownikow i stosowac sie jak ja do regulaminu czyli wlasciwe posty w naleznych dzialach

fergus nie czytasz napisalem ze nie bylo poziomu machanysa bo troche za bardzo sie chwalil , ze na jego strategii mozna bylo zarobic a to nie prawda i tyle
ps. poczytaj moj koment a bedziesz wiedzial wszystko ze polegam tylko na sobie
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48

przesuniŕcie postu

Postprzez kolargol » 2007-01-08, 18:40

Wybacz machanys, nie chcia?em Ciebie uraziŠ. Poprzedni list pasowa? wy??cznie do miejsca gdzie go przesun??em. Uczyni?em to z obowi?zku, kto tu musi sprz?taŠ. W dodatku „sygna?y kupna-sprzeda?y” utworzy?em z myÂl? miŕdzy innymi o Tobie. Moim zadaniem jest umo?liwienie innym wypowiedzi i zapewnienie sprawnego dzia?ania forum. Je?eli sygna?y bŕd? publikowane regularnie, mogŕ dodaŠ link u?atwiaj?cy odnalezienie najnowszych.

tego listu nie przenoszŕ ;-)
Kolargol
Ostatnio edytowany przez kolargol 2007-01-08, 18:42, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
kolargol

Dołączenie: 2006-06-05, 07:11

Re: przesuniŕcie postu

Postprzez machanys » 2007-01-08, 21:46

kolargol napisał(a):Wybacz machanys, nie chcia?em Ciebie uraziŠ. Poprzedni list pasowa? wy??cznie do miejsca gdzie go przesun??em. Uczyni?em to z obowi?zku, kto tu musi sprz?taŠ. W dodatku „sygna?y kupna-sprzeda?y” utworzy?em z myÂl? miŕdzy innymi o Tobie. Moim zadaniem jest umo?liwienie innym wypowiedzi i zapewnienie sprawnego dzia?ania forum. Je?eli sygna?y bŕd? publikowane regularnie, mogŕ dodaŠ link u?atwiaj?cy odnalezienie najnowszych.

tego listu nie przenoszŕ ;-)
Kolargol

okej zrobmy tak, postaram sie byc wzorowo regularny z sygnalami, a i dla bono czasami zamieszcze wykres, zeby nie bylo li tylko bicia piany
macHanys
machanys

Postprzez fergus » 2007-01-09, 02:32

krezus napisał(a):fergus nie czytasz napisalem ze nie bylo poziomu machanysa bo troche za bardzo sie chwalil , ze na jego strategii mozna bylo zarobic a to nie prawda i tyle
ps. poczytaj moj koment a bedziesz wiedzial wszystko ze polegam tylko na sobie

ok, Krezus :) rozumiem o co Ci chodzi, co do wyznaczania tych poziomˇw przez niektˇrych forumowiczˇw to sam jestem bardzo sceptyczny, przecie? rynek to ?ywio?, wiŕc jak wierzyŠ, ?e tu czy tam dokona siŕ zwrot, jeÂli nie jest to poparte czym konkretnym (fiba)

W ka?dym b?d? razie machanys uprawia trochŕ wirtuozerii z tymi poziomami i piszŕ to bez ?adnej z?oÂliwoÂci w stosunku do niego. Taki jego sposˇb inwestowania widocznie. A my mamy swoje sposoby.

pozdr.
Awatar użytkownika
fergus

Dołączenie: 2006-06-22, 20:06

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości