05.05.2010 - komentarze do sesji

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Re: 05.05.2010 - komentarze do sesji

Postprzez kevin470 » 2010-05-05, 22:18

kevin470

Dołączenie: 2009-04-25, 10:57
Miejscowość: kielce

Postprzez nick » 2010-05-05, 22:47

witam
dziś zaobserwowałem wzmożony popyt na kontrakty na poziomie 2396-2397 . oczywiście przed spadkiem.bylem zaskoczony bo wyglądało to tak jakby ktoś był przekonany ze straty nie będzie. w tym samym czasie na cnbc europe(caly czas mam podgląd na ten kanał w oknie). pokazywano zamieszki w grecji i spadek kontraktów na dow jones.pózniej oczywiście wszystko spadło ale pod koniec sesji wróciło jak bumerang do poziomu 2396 punktów.
podobne "zjawisko" było widoczne w okolicy 2580 ale w druga strone na S.jeszcze przed spadkiem wig20. pozniej spadło jak lawina.
dziś oczywiscie też miałem S ale zamykałem wystraszony po 2400 ,przed spadkiem. nie "łapalem" jak spadało bo przeczuwałem ze będzie coś nie tak.
od początku gdy otworzylem rachunek otwieram S.oczywiście ktoś może powiedzieć ze gram pod prąd bo trend jest wzrostowy a trend jest twoim przyjacielem:) ale na 57 transakcji S na razie dwie w plecy. czyli statystyka dobra.
jedyny minus to zbyt szybko zamykam dobre pozycje. ale przecież nie można wszystkiego przewidzieć.
oczywiscie to tylko moje obserwacje tzn popytu na poziomie 2396 i wczesniej na s w okolicy 2580.mogę się mylić bo przecież juz raz zostałem bankrutem w 2003 roku,podobno trzeba dwa razy:).drugiego razu nie będzie bo powiedziałem sobie ze jeśli strace 15% środków to zamykam rachunek i wróce po przerwie.ostatnia przerwa trwała 7 lat.
Ostatnio edytowany przez nick, 2010-05-06, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
nick

Dołączenie: 2010-03-18, 20:52

Postprzez olab » 2010-05-05, 23:36

nick napisał(a):witam
dziś zaobserwowałem wzmożony popyt na kontrakty na poziomie 2396-2397 . oczywiście przed spadkiem.bylem zaskoczony bo wyglądało to tak jakby ktoś był przekonany ze straty nie będzie. w tym samym czasie na cnbc europe(caly czas mam podgląd na ten kanał w oknie). pokazywano zamieszki w grecji i spadek kontraktów na dow jones.pózniej oczywiście wszystko spadło ale pod koniec sesji wróciło jak bumerang do poziomu 2396 punktów...

witaj nick :-)
dzięki za cenne uwagi.
Charakterystyczny na początku sesji (2-3 godz.)był potężny wolumen na akcjach.
Zapewne popyt na futach pochodził inwestorów grających pod dzień odwrotu (ze względu na wolumen).
Ogólnie jednak sesja pokazała, że do wzrostów potrzebny jest potężny wolumen. Gdy go zabrakło rynek zaczął siadać.
Ponadto warto zwrócić również uwagę na spadek złotego. Ta sytuacja powoduje, że "zagranica" traci na gpw podwójnie. Wygląda więc na to, że popyt na indeksie pochodził od polskich funduszy. Natomiast trzeba zauwazyc, ze największy wolumen w w20 miał kgh, który stracił 4%, co jest negatywnym sygnałem. Spadek kgh dyskontuje zapewne mniejszą dywidendę i rozczarowanie inwestorów, którzy co roku regularnie robili pod to kilkunastoprocentowe rajdy.
Na jutro jedyne pozytywy, które widzę, to fakt, że rynek zleciał szybko kilka procent i możliwe jest czasowe wstrzymanie podaży, od tych co "zaspali", oraz fakt, że spadek w drugiej częsci sesji, teoretycznie wypełnił spadkową piątkę na intra i może prowokować granie pod wzrostowe odbicie (falę 4 na daily).
Natomiast dalszy spadek w Usa oraz słaby złoty to zagrożenie ponownym testem dna i rysowaniem fali 5.

pozdro

olab
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez mirobe » 2010-05-06, 08:08

kevin470 napisał(a):oczywiscie to ok 1150 to zakres spadkow pierwszej piatki . zakres spadkow calej duzej piatki wychodzi mi gdzies w granicach 1108-10

Trochę mały zakres tej dużej piątki. Pierwsza piątka, która zabrała już 60pkt, a cała duża piątka ma zabrać punktów ostatecznie 110? Może kreślimy ABC i właśnie kończymy A ?

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Postprzez nick » 2010-05-06, 09:29

dzis tzn w czwartek nie otwieram krótkich bo zbyt dużo danych.obawiam się wybicia w gore.zaczekam jak się to rozwinie,może w połowie sesji będzie okazja.trzeba obserwować co dzieje się na innych rynkach.
nick

Postprzez olaf » 2010-05-06, 09:48

nick napisał(a):witam
dziś zaobserwowałem wzmożony popyt na kontrakty na poziomie 2396-2397 . oczywiście przed spadkiem.bylem zaskoczony bo wyglądało to tak jakby ktoś był przekonany ze straty nie będzie. w tym samym czasie na cnbc europe(caly czas mam podgląd na ten kanał w oknie). pokazywano zamieszki w grecji i spadek kontraktów na dow jones.pózniej oczywiście wszystko spadło ale pod koniec sesji wróciło jak bumerang do poziomu 2396 punktów.
podobne "zjawisko" było widoczne w okolicy 2580 ale w druga strone na S.jeszcze przed spadkiem wig20. pozniej spadło jak lawina.
dziś oczywiscie też miałem S ale zamykałem wystraszony po 2400 ,przed spadkiem. nie "łapalem" jak spadało bo przeczuwałem ze będzie coś nie tak.
od początku gdy otworzylem rachunek otwieram S.oczywiście ktoś może powiedzieć ze gram pod prąd bo trend jest wzrostowy a trend jest twoim przyjacielem:) ale na 57 transakcji S na razie dwie w plecy. czyli statystyka dobra.
jedyny minus to zbyt szybko zamykam dobre pozycje. ale przecież nie można wszystkiego przewidzieć.
oczywiscie to tylko moje obserwacje tzn popytu na poziomie 2396 i wczesniej na s w okolicy 2580.mogę się myslić bo przecież juz raz zostałem bankrutem w 2003 roku,podobno trzeba dwa razy:).drugiego razu nie będzie bo powiedziałem sobie ze jeśli strace 15% środków to zamykam rachunek i wróce po przerwie.ostatnia przerwa trwała 7 lat.

Dzieki za takie spojrzenie "praktyka rynku".
Doświadczenie rzecz bezcenna.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez nick » 2010-05-06, 09:53

uwaga na zawodnika ktory otwieral dlugie po 2396 moga pojawic sie duze zlecenia na zamkniecie L.
zagrałem oczywiście w połowie sesji na S ale niestety tradycyjnie zamykałem zbyt szybko.
nick

Poprzednia

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości