Komentarze i badanie nastroju przed sesj? 11.01.2007r.

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy Twoim zdaniem 11.01.2007 wig20:

Ankieta zakończyła się 2007-01-11, 10:01

wzroÂnie
11
69%
spadnie
4
25%
nie zmieni siŕ (max +/- 0,25%)
1
6%

Razem głosów : 16

Komentarze i badanie nastroju przed sesj? 11.01.2007r.

Postprzez kolargol » 2007-01-10, 18:01

Dzisiaj mieliÂmy wiŕksz? polaryzacjŕ nastrojˇw. Wci?? by?o wielu wiernych hossie graczy, ktˇrzy chŕtnie odbierali akcje mimo wyra?nej przewagi poda?y. Ceny kontraktˇw po niskim otwarciu szybko podskoczy?y i przez kilka godzin porusza?y siŕ w w?skiej konsolidacji. Natomiast Wig20 systematycznie spada? powoduj?c rozszerzenie bazy do +40pkt. Ten klincz i du?e zlecenia kupna poni?ej 3200 mog?y ?udziŠ, ?e potencja? spadkowy siŕ wyczerpa?. Obraz przypomina? dzie˝ odwrotu. Do takiego scenariusza nie pasowa?y tylko rosn?ce przy osuwaniu siŕ cen obroty. W ostatniej godzinie kontrakty pŕk?y, nast?pi?o wybicie do?em i nieznaczne poprawienie minimum (3161). Zamkniŕcie na poziomie 3179 traktujŕ jako powrˇt do prze?amanego wsparcia i spodziewam siŕ dalszego zjazdu. Niewielkie odreagowanie miedzi raczej nie pomo?e.

Mi Kolargol
Załączniki
FW20h7_15.png
Ostatnio edytowany przez kolargol, 2007-01-10, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kolargol

Dołączenie: 2006-06-05, 07:11

Postprzez krezus » 2007-01-10, 22:51

czecs Kola

czesciowo musze sie z Toba nie zgodzic........niestety rozsadek kaze btrac mi pod uwage takze jeszcze jeden impuls wzrostowy w okolice ok 3230
na wykresie 60 min powrot powyzej wsparcia i pozytywne dywergencje
jutro stop zeby wyjsc na plusie jak ktos ma ss i polowanie na odebranie pozycji wyzej

oczywiscie mozliwosc wzrostu jest zdecydowanie mniejsza niz spadku i to co napisal Kola jak najbardziej mi odpowiada ale strzezonego ..........itd
za spadkiem przemawia wykres day i prawie juz zamknieta luka up na zalaczonym wykresie
watpie czy nawet plusowa sesja w usa jest w stanie zatrzymac spadki
kghm pewnie niedlugo zawroci na poludnie a pko bp moim zdaniem dopiero zaczelo rajd ku przyladkowi dobrej nadziei:))))))
chowam sie do gawry
Załączniki
fwday.png
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez queba » 2007-01-11, 00:19

Nie spodoba?o mi siŕ zejÂcie do luki bessy na w20. dlaczego ? juz wyjasniam.
caly dzien narzekalismy na to , ze nie ma ruchu. i to prawda. rynki w azji zawalone spadkiami, w Europie na du?ych minusach, waluta nasza dro?eje, a my sobie stoimy i wymieniamy sie koszykami akcji i futami.od 3192 do 3198 pkt. same sety jako zapory na rynku + dokladanie.nie wiem czy mialy one nas wystraszyc przed spadkami , czy byly tam ulokowane eLki.
75minut przed zakonczeniem sesji, cos zaczelo sie dziac i spadac. trwalo to wg wykresu koli 45 minut!!!!, z iscie chirurgicznym podejÂciem do luki bessy na w20!!! w20lukabessy zrobilismy nowe miny i na w20 (o 4pkt!!!!) i na FW (9pkt) po czym wrocilismy powyzej 3170 zeby zakonczyc dzien na 3179pkt.
na fixie pozostalo duzo zlecen po stronie kupna na akcjach, podobnie na futach, ale tutaj nie wiemy czy w gre wchodzilo zamykanie S (bardziej prawdopodobne, patrz spadek LOP), czy branie L.
- moja subiektywna ocena.
i moje pierwsze pytanie.
- kto lykal te kosze akcji?

na wykresie zaznaczylem
przykadowy rozk?ad fal. czarnym kolorem zaznaczylem korekte wzrostow ABC- jako koniec korekty dalszych wzrostow, a pi?tka spadkowa dopiero jako A.
tak czy tak czekaja nas wzrosty , albo jako nowy impuls, albo jako korekta spadku fali A.

du?y wolumen wskazuje na extremum dotychczasowego trendu i jeÂli po??czyŠ to z obron? luki (?)+ odbieranie towaru koszowego przez niewidzialn? rŕkŕ + znowu szalejacy midwig, pozwala mi twierdziŠ, ?e czekaj? nas prawodpodobnie wzrosty,
tyle ?e nasi fachowcy przyjeli innego fachowca - Skrzypka na prezesa NBP.czy on na dachu czy nie, ale (czytaj jak pisze) Barnaka to on zna i wie kto to jest :)))).
czy rynek zareaguje na t? niesympatyczn? wiadomoŠ , czy jest to juz wliczone w korekte >?

narazie pewne jest to, ?e trend spadkowy trwa i trzeba sie go trzymaŠ. jednak dochodza juz prze?sanki za tym, ?e lepiej byŠ ostro?nym i przy sygnale odwrotu wyjŠ z pozycji S. narazie takowego nie ma.
Załączniki
fw20fale.png
w20poziomluki.png
Ostatnio edytowany przez queba 2007-01-11, 09:39, edytowano w sumie 2 razy
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez radek » 2007-01-11, 00:45

Widzŕ to podobnie jak Queba - jest szansa na wykreÂlenie podwˇjnego dna a prawdopodobny zasiŕg to okolice 3320. Tam mamy silny opˇr w postaci luki z 04.01 Dodatkowo w tych okolicach przechodzi linia trwaj?cego od 3 dekady grudnia trendu spadkowego. Chcia?bym te? zwrˇcic uwagŕ na fakt i? na WIGu wariant wzrostowy nie zosta? zanegowany (robimy korekcyjn? 4). Na MIDWIGu mamy dzi wzrosty co przypomina mi sytuacjŕ z pa?dziernika.

Du?o zale?y oczywiÂcie od sytuacji na rynku surowcˇw ale i tam mo?liwe jest korekcyjne odbicie. Czy tak sie stanie zale?y moim zdaniem od sytuacji na parze EUR/USD ktˇry znalaz? siŕ w kluczowym momencie - wsparciu na pozimie szczytu z maja br po??czonego z dolnym ograniczeniem kreÂonej od pocz?tku grudnia flagi oraz zbi?aj?cej siŕ lini trendu wzrostowego - prze?amanie poziomu 1,29 otworzy drogŕ do dalszych spadkˇw co uderzy w surowce i EM (sorry ?e nie mogŕ za??czyŠ wykresu).

Pozdrawiam

radek
radek

Dołączenie: 2006-07-19, 21:08
Miejscowość: Warszawa

Postprzez LeM » 2007-01-11, 01:16

EDEK

Struktura 3-3-5 wskazuje na korekcyjny charakter spadkˇw (przynajmniej jak na razie)

Mam jeszcze pytanie do queby o ten wykres: http://www.mieszkaniowy.nazwa.pl/olab/f ... le_745.png

Czemu piszesz o luce skoro ona jest dawno zakryta? Do tego to by?a luka bessy. Czy zakryta luka bessy staje siŕ wsparciem jak luka hossy? JeÂli tak jest to tego nie doczyta?em;)

Moim zdaniem walka idzie o fiba 76.4% poprzednich wzrostˇw bed?cym rˇwnie? rozszerzeniem 261.8% ostaniej korekty. (dzis co prawda naruszony ale sprawa jeszcze nie rozstrzygniŕta IMO)
Załączniki
fw.png
edek.png
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-01-11, 01:29, edytowano w sumie 4 razy
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez LeM » 2007-01-11, 02:06

jeszcze edek intra
Załączniki
edekintra.png
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez Lucek » 2007-01-11, 07:57

...
Ostatnio edytowany przez Lucek, 2007-07-06, 06:10, edytowano w sumie 1 raz
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez queba » 2007-01-11, 09:56

przepraszam lem, mialo byc bessy. b?ad zosta? ju? naprawiony. pisze o niej, bo zadziwi?o mnie iÂcie "chirurgiczne" podejÂcie do niej. co do fibonkow, to na 40,71 mialem zniesienie 0,500fali4 w C lub 4 w A. moze to to zadzialalo?. a pocz?tek luki bessy jako Âciema ? te? mo?e tak byŠ.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez LeM » 2007-01-13, 05:30

Lucek napisał(a):Na Twoim wykresie widze rˇ?ne zniesienia wiŕksze od 61.8%, ale nie widze 78.6%.
http://www.trading-naked.com/BrachZone.htm

Cheers:)

Nie widzisz bo go tam nie ma. Zdecydowa?em sie na u?ywanie zniesienia 76,4% chocia? wiem ?e 78,6% jest rˇwnie? stosowane. Nie wiem ktˇre jest pewniejsze. W literaturze i w materia?ach w necie s? stosowane oba w zale?nosci od ?rˇd?a. W praktyce wole jednak 76,4% bo je?eli ma zawrˇciŠ z 78,6% to pozycja z?apana na 76,4% i tak bŕdzie zarobiona, natomiast jak zawrˇci na 76,4 a ja bŕdŕ sta? na 78,6 to sobie popatrze na uciekajacy poci?g.

PS
Je?eli ma kto jak? tabele lub adres strony gdzie s? podane wszystkie mo?liwe kombinacje zniesie˝ i rozszerze˝ wraz z wzorem z ktˇrego powsta?y niech wrzuci na stronŕ. Ja zamieszczam moj? Âci?gŕ ale niestety bez kompletu wzorˇw z ktˇrych powsta?y.
Troche jest te? tu: http://www.harmonictrader.com/fibonacciderivation.htm
Grzebi?c pod linkiem Lucka znalaz?em jeszcze jedn? tabelkŕ
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-01-13, 19:49, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez Lucek » 2007-01-13, 13:16

...
Ostatnio edytowany przez Lucek, 2007-07-06, 06:11, edytowano w sumie 1 raz
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez LeM » 2007-01-13, 17:17

Brach Zone, Dead Zone - rˇ?nie to nazywaj?. Zgoda, jest to strefa - potential reversal zone. Ale jakie to ma praktyczne znaczenie dla do?ko/gˇrko?apacza? (bo przecie? jest to typowy counter trend trading)
Przecie? i tak w ktˇrym momencie musi wklepaŠ zlecenie, nieprawda?? Zapewne odpowiesz, ?e powinien to zrobiŠ wtedy kiedy bŕdzie mia? potwierdzenie odbicia, OK. Tyle, ?e
a) wtedy moze byc juz po ptasim mleczku,
b) nie ma gwarancji ?e zaraz po wklepaniu zlecenia rynek nie zawrˇci i nie zrobi kolejnego minimum rˇwnie? w strefie na ni?szym fibie.
To niestety jest ryzyko ktˇre ka?dy trader ponosi. Zabezpieczenie jest jedno. Ci?Š strate.
Wg mnie s? dwa wyjÂcia. Oba oczywiÂcie obarczone "stadndardowym ryzykiem tradera". Pierwsze to przyj?Š ktˇry z tych poziomˇw jako ten w ktˇrym wklepujemy zlecenie i tam je postawiŠ. W razie pomy?ki ciach! Alternatyw? jest rozbicie pozycji na kilka zlece˝ i ustawienie sie na rˇ?nych potencjalbych poziomach zwrotu ze strefy Bracha. Ryzykujemy mniej ale potencjalna wygrana rˇwnie? jest mniejsza gdy? nie wszystkie pozycje moga zostaŠ zajŕte w przypadku zwrotu na wy?szym fibie.

PS
Dziŕki za link
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-01-13, 17:28, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości