Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol
someday27 napisał(a):skippy te GeeS to masz na mysli GS goldmana ?
topix napisał(a):Witam,
z dotychczasowych 3 ruchów wynika, że trwały 60, 62 i 61 pkt,
oraz analogicznie czas: 21h, 24h i obecny jak na razie 12 godzin,
skorektowały się 61%, 50 %, skoro siła trendu nie maleje a wręcz mamy początki euforii
nalezy przyjąć korektę o stopień wyższą czyli jakieś 38% co daje okolice poziomu 2715
w perspektywie najbliższych 10 h sesyjnych.
wykres FW20, interwał 1h
skippy napisał(a):Jednak się potwierdza moja teza, że ostatnio ostro łykało OFE.
http://www.rp.pl/artykul/9211,559573-OFE--duze-zakupy-akcji--w-pazdzierniku.html
Jeżeli z nimi również Gees, to ciekawe kto tyle sprzedawał.
Ja jednak najbardziej widzę opcję, że po prostu OFE odebrało towar od SP i GeeS.
W każdym razie teza, iż GeeS odciął OFE od akcji w tej sytuacji stała się skrajnie mało prawdopodobna.
olab napisał(a):...na marginesie, analizując wiele lat działania ofe, stwierdzam, ze jest tak jak piszesz dalej, ze wazne sa tylko zyski zarządzajacych a nie wysokość przyszłych świadczeń.
powoduje to, ze same ofe zawsze gonią pociąg.
Natomiast nie ma znaczenia dla nich kupno drożej czy taniej, a wszelkie doważania po czasie (ale przed końcem m-ca) służą wyrobieniu alibi, ze inwestują jak trzeba i cały czas jadą w pociągu.
pozdro
olab
skippy napisał(a):No właśnie, zastanówmy się nad motywacją ich działania w tym zakresie, bo ja widzę tylko dwie:
1) ponieważ prowizja i tak leci, a fakt zmiany kursu zakupionych papierów nie wpływa bezpośrednio na zyski tych firm (OFE), więc cena i moment zakupu nie mają tu żadnego znaczenia
2) zakładając, że taka firma (jakiś OFE) jest kapitałowo etc. powiązany z inną firmą, handlującą akcjami, futami, opcjami itp. dla własnego konkretnego zysku, to w powiązaniu z 1) sprawa jest aż nadto oczywista.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości