Horyzont inwestycyjny kluczem do sukcesu?

Książki (i nie tylko) o inwestowaniu, spekulacji, analizie technicznej i fundamentalnej. Opinie, recenzje, rekomendacje.

Horyzont inwestycyjny kluczem do sukcesu?

Postprzez nick » 2010-06-02, 19:09

witam
zaskoczyło mnie dzis to wyciągnie wigu. bylem na S.oczywiście strata.pózniej pierwszy raz od otwarcia rachunku:) kupiłem po 64, sprzedałem po 74. pózniej znowu kupiłem po 73, sprzedałem po 80. kupiłem po 75 sprzedałem po 80
ale zysk z L niestety nie wyrównał strat z S
wszystko co zarobiłem w dwa miesiące , staraciłem w kilka dni.
pomału zbliżam się do stop rachunek, czyli zamykania rachunku jeśli strata przekroczy 10% środków które miałem w chwili otwarcia rachunku.
acha , jestem wytrawnym misiem ;-) 'poluje' na okazje do otwarcia S.
dziś jednak kupowałem.
na początku grałem ostrożnie ,zamykałem szybko dobre pozycje,lepszy zysk niż strata.
niestety ostatnio mnie wykiwali
wszystkie pozycje zamykam w czasie trwania sesji bo zmienność rynku jest duża.
oczywiście jeszcze się nie poddaje. zobaczymy co będzie w piątek.
nick

Dołączenie: 2010-03-18, 20:52

Re: 02.06.2010 - komentarze do sesji

Postprzez Wojtas910 » 2010-06-03, 14:20

nick napisał(a):witam
zaskoczyło mnie dzis to wyciągnie wigu. bylem na S.oczywiście strata.pózniej pierwszy raz od otwarcia rachunku:) kupiłem po 64, sprzedałem po 74. pózniej znowu kupiłem po 73, sprzedałem po 80. kupiłem po 75 sprzedałem po 80
ale zysk z L niestety nie wyrównał strat z S
wszystko co zarobiłem w dwa miesiące , staraciłem w kilka dni.
pomału zbliżam się do stop rachunek, czyli zamykania rachunku jeśli strata przekroczy 10% środków które miałem w chwili otwarcia rachunku.
acha , jestem wytrawnym misiem ;-) 'poluje' na okazje do otwarcia S.
dziś jednak kupowałem.
na początku grałem ostrożnie ,zamykałem szybko dobre pozycje,lepszy zysk niż strata.
niestety ostatnio mnie wykiwali
wszystkie pozycje zamykam w czasie trwania sesji bo zmienność rynku jest duża.
oczywiście jeszcze się nie poddaje. zobaczymy co będzie w piątek.

Do nick
W piątek zapewne będzie spory wzrost.
Grasz strasznie nerwowo, 6 transakcji w ciągu sesji to bardzo dużo
Na pociesznie powiem Ci, że też bardzo podobnie grałem. Nie wiem jak długo jesteś na rynku ale takie nerwowe zawieranie transacji doprowadzi szybko do wyczyszczenia rachunku,a z prowizji może się cieszyć tylko biuro maklerskie.
Kluczem do sukcesu w tym wszystkim jest zarządzanie kapitałem.
Jak już wcześniej napisałem, tez miałem problemy z zawieraniem transakcji. Grałem krótkoterminowo na 20-50 punktów, gdy je zarobiłem, zamykałem pozycje i czekałem na następną okazję.
Od 2-3 lat zmieniłem swój horyzont inwestycyjny, nie interesują mnie mniejsze ruchy, staram sie skupiać na większych. Oczywiscie zawsze jest pokusa aby złapać tych kilka-naście punktów i uciec z rynku.
Staram się obejmować całość rynku ( WIG 20),indeksy światowe, analizować poszczególne spółki z WIG 20 ( a właściwie z WIG 5 ). Jeżeli widzę, że na poszczególnych spólkach z tego indeksu jest potencjał na 5-10 % lub więcej, to staram się to wykorzystać.
Staram sie wejść w skórę takiego "grubasa", który kupuje spólki (kontrakty ) nie po to aby zarobić na tym 1-3 %, ale dużo więcej.
Nie zostałem inwestorem długo- czy średnioterminowym, nadal inwestuje w horyzoncie 1-8 sesji. Oczywiście kluczowe w tym wszystkim jest zarządzanie kapitałem, często popełniałem błąd kupując kontrakty ( akcje) " pod korek" - niewielka zmiana w niekorzystnym kierunku powodowała koniecznośc zamykania pozycji.
Obecnie angażuje maksymalnie do 20 % kapitału w transakcje, niekorzystna zmiana o 2-3 % , chociaż boli, nie ma większego wpływu na całość kapitału.
Pozdrawiam i życze udanych transakcji
Wojtas910

Dołączenie: 2007-09-08, 23:08
Miejscowość: Warszawa

Postprzez mirobe » 2010-06-03, 22:29

Bardzo mądrze rzecze mój przedmówca.

Myślę, że taka dyskusja wymaga osobnego - łatwo dostępnego- wątku.

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Postprzez aronson » 2011-02-10, 11:29

Kluczem do sukcesu w tym wszystkim jest zarządzanie kapitałem.

MM to jedno,ale nie mniej wazne moim zdaniem jest poruszanie sie w kilku ukladach czasowych tj. tzw multitimeframe trading. Jak masz horyzont z dobra okazja do wejscia, powiedzmy H4 gdzie widzisz np. formacje, do dobrze jest sprawdzic co sie dzieje na dziennym, tygodniowym a wejscia szukac na M15. Super sprawa - wejscie bardzo precyzyjne.

Jak już wcześniej napisałem, tez miałem problemy z zawieraniem transakcji. Grałem krótkoterminowo na 20-50 punktów, gdy je zarobiłem, zamykałem pozycje i czekałem na następną okazję.
Od 2-3 lat zmieniłem swój horyzont inwestycyjny, nie interesują mnie mniejsze ruchy, staram sie skupiać na większych. Oczywiscie zawsze jest pokusa aby złapać tych kilka-naście punktów i uciec z rynku.

Co kto lubi;-)

Staram się obejmować całość rynku ( WIG 20),indeksy światowe, analizować poszczególne spółki z WIG 20 ( a właściwie z WIG 5 ). Jeżeli widzę, że na poszczególnych spólkach z tego indeksu jest potencjał na 5-10 % lub więcej, to staram się to wykorzystać.
Staram sie wejść w skórę takiego "grubasa", który kupuje spólki (kontrakty ) nie po to aby zarobić na tym 1-3 %, ale dużo więcej.

I jak sie czujesz w skorze takiego grubasa?? :-) Napisz konkretnie moze co analizujesz a co potem kupujesz? Czy szukasz dywergencji? Kupujesz kontrakty czy akcje?

pozdrawiam
Aronson
aronson

Dołączenie: 2011-02-09, 23:56

Postprzez olaf » 2011-02-10, 11:54

aronson napisał(a):
Wojtas910 napisał(a):Kluczem do sukcesu w tym wszystkim jest zarządzanie kapitałem.

MM to jedno,ale nie mniej wazne moim zdaniem jest poruszanie sie w kilku ukladach czasowych tj. tzw multitimeframe trading. Jak masz horyzont z dobra okazja do wejscia, powiedzmy H4 gdzie widzisz np. formacje, do dobrze jest sprawdzic co sie dzieje na dziennym, tygodniowym a wejscia szukac na M15. Super sprawa - wejscie bardzo precyzyjne.

Witaj na forum Aronson :-)

Obserwowanie kilku timeframe jest istotne, przywoływane również w literaturze.
Oczywiście dobór konkretnych interwałów jest już sprawa indywidualną, zależną od strategii konkretnego gracza.

:-)
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez aronson » 2011-02-10, 14:17

Witam :lol:

olaf napisał(a):Obserwowanie kilku timeframe jest istotne, przywoływane również w literaturze.
Oczywiście dobór konkretnych interwałów jest już sprawa indywidualną, zależną od strategii konkretnego gracza.

Najpierw szuka sie wg. ksiazek odpowiednich interwalow i poswieca sie temu bez reszty. Potem stwierdza sie, ze zaniedbuje sie w ten sposob np. psa, bo nie mozna z nim wychodzic na spacery wtedy kiedy trzeba, tylko wtedy kiedy RYNEK POZWALA. Potem stwierdzamy, ze gielda zaczyna rzadzic naszym zyciem. Potem dostosowujemy horyzont inwestycyjny do wlasnego cyklu dobowego (albo miesiecznego zony hahaha) i stwierdzamy, ze "zsynchronizowalismy sie z rynkiem" :-P I samym soba...
aronson

Dołączenie: 2011-02-09, 23:56

Postprzez ronin » 2011-02-11, 13:41

aronson napisał(a):Witam :lol:

olaf napisał(a):Obserwowanie kilku timeframe jest istotne, przywoływane również w literaturze.

Najpierw szuka sie wg. ksiazek odpowiednich interwalow i poswieca sie temu bez reszty. Potem stwierdza sie, ze zaniedbuje sie w ten sposob np. psa, bo nie mozna z nim wychodzic na spacery wtedy kiedy trzeba, tylko wtedy kiedy RYNEK POZWALA. Potem stwierdzamy, ze gielda zaczyna rzadzic naszym zyciem. Potem dostosowujemy horyzont inwestycyjny do wlasnego cyklu dobowego (albo miesiecznego zony hahaha) i stwierdzamy, ze "zsynchronizowalismy sie z rynkiem" :-P I samym soba...

Początkujący gracz to Ty nie jesteś ;-)
ronin

Dołączenie: 2009-04-08, 15:45

Powróć do Literatura, psychologia inwestowania

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości