Moderator: olab
skippy napisał(a):Wyliczyłem z george na pl.biznes.wgpw następującą ciekawostkę:
Nasze pieniądze przekazywane do OFE odpowiadają efektywnie lokacie bankowej 3,6-3,9%
Jesteśmy bardzo mocno oszukiwani w reklamach oraz przez lobbystów w tym zakresie.
Wyliczenie za okres 1999 - do końca 2009 czyli bez 2010
Składki odprowadzone na OFE: 12.700zł
olaf napisał(a):
Czy możecie podać od jakiego miesięcznego wynagrodzenia netto taka kwota by się w OFE uzbierała?
skippy napisał(a):olaf napisał(a):
Czy możecie podać od jakiego miesięcznego wynagrodzenia netto taka kwota by się w OFE uzbierała?
Jako ciekawostkę mogę napisać, że płacę najmniejszy możliwy ZUS.
Ale, olaf, to dla wyliczonych procentów nie ma żadnego znaczenia.
skippy napisał(a):W ZUS mam:
Zwaloryzowane składki... (bez OFE): 30.000zł
Zwaloryzowany kapitał początkowy: 140.000zł
Hipotetyczna emerytura... 1100zł
(bez OFE)
Ile dostanę z OFE nie wiem, ale pewnie to kwota rzędu 100-200zł
To wszystko jest nieistotne, clue to pierwszy post.
W kontekście głupot, jakie wygadują na temat stop zwrotu OFE przeróżni lobbyści.
ronin napisał(a):Coś w tym wszystkim musi być, skoro nawet PiS rozpoczął emitowanie reklamówek ,ze ZUS jest lepszy od OFE
Darkh napisał(a):...Jesli to zaakceptujemy, wszystko inne (OFE, ZUS, reszta bzdur) i cala ta medialna dyskusja nie ma najmniejszego sensu bo spieramy sie tylko o "techniczne drobiazgi".
ronin napisał(a):PiS reklamuje ZUS jako lepszy (bo tam nie traci się pieniędzy -68% tak widać w reklamie).
Opozycja popiera rząd w walce ze złymi bankierami?
Powróć do Otwarte Fundusze Emerytalne na GPW
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości