topix napisał(a):Ewentualne wygrzebanie się dołem z kanałku to prosta droga do testu ostatnich minimów day i wtedy zapewne niżej
Wygrzebanie się dołem pozwoliło na dojście do środkowej kreski (swoją drogą to interesujące miejsce o czym niżej).
Wig20 day:
Od początku roku idziemy ładnymi fraktalami - wykres futa poniżej. Było ich trzy. Każdy lokował swój istotny dołek na 50 % zejścia (czerwone strzałki w ruchu) po którym była odbitka. Po niej kontynuacja zejścia do kolejnego istotnego dołka na 23.6 % docelowego spadku (zielone strzałki w ruchu). Po nich nastepował mały up i 3-falowy zjazd na nowe i ostatnie docelowe minima (siwe strzałki w ruchu).
Wnioski:
- jesteśmy w ciekawym i dość istotnym miejscu z pkt widzenia koniunktury longterm - patrz wykres z kreskami wyżej + 61.8 fibo zniesienia całej hossi.
- ruchy o których wyżej się skracają co nieuchronnie prowadzi do pkt zwrotnego - czyli zakończenia (bądź przyspieszenia i końca świata z którego szybko się nie podniesiemy :) korekta pierwszego spadku zniosła 50%, drugiego 38%, trzeciego może znieść 23 % wiec dla realizacji odbicia istotny jest poziom wtorkowych (23 kwietnia) maksimów zbiegający się właśnie ze wspominanym 23,6 fibo.
- Mierzony kolejnymi fibonami zasięg ostatniego fraktala był na 2230 ale to nie apteka więc te 6 pkt można pominąć, tym bardziej że poprzednio też nie poszło co do pkt a struktura ruchu nadal jest zachowana.
Wykres futa 1h:
Podsumowując:
- od góry: w komentach day sugerowałem istotność okolic 229x pkt. więc wydaje się że jeśli wyjdziemy ponad ten poziom (a tym samym 38,2 ostatniego ruchu) sekwencja down zostaje zanegowana, mamy szanse na wiecej i można próbować longa na dłużej niż kilka minut.
- i najważniejszy wniosek od spodu – trwałe zejście pod 2230 pkt pogrzebie marzenia o obronie 61,8 całej hossi i marzenia o wzrostach na dłużej.
zdrówka
Topix