gerhard napisał(a):Witam wszystkich u?ytkownikˇw(zalogowanych)forum moje oznaczenie okaza?o siŕ b?ŕdne ,jednak dowolny fragment wykresu mo?na zinterpretowaŠ na kilka sposobˇw i to trzymaj?c siŕ regu?.Mam proÂbŕ wlkejam wykres w20 1 minutowy znaczy jego fragment na oznaczeniu Lema sprzed dwˇch dni lub z wczoraj oznaczona jest ta fala jako abc, mo?ecie mi udowodniŠ ?e wklejona fala nie jest 5.Drugie pytanko mam do LEMA na twoim wykresie 2 i 4 rˇ?owe ostatniego impulsu s? zyg zag jak to siŕ ma do regu?y zmniennoÂci.Serdeczne ziŕki.
gerhard
Ja ci nie musze nic udowadniaŠ. Udowodni? ci to sam indeks. Gdyby to by?, tak jak uwa?asz, piŕciofalowy impuls spadkowy oznacza?oby to, ?e konieczny jest nastapny impuls piŕciofalowy ktˇrego do?ek poprawi minima poprzedniego. Tak siŕ jednak nie sta?o. W zwi?zku z tym KONIECZNE jest takie rozpisanie fal, ktˇre bŕdzie zgodne z tym co sie sta?o potem. Mo?na to zrobiŠ tak, jak na za??czonym wykresie. úatwo to zrobiŠ oczywiÂcie po fakcie jak ju? mamy nastŕpne struktury falowe. Maestri?, do ktˇrej mi daleko jest zrobiŠ to poprawnie od razu. Niemniej brak poprawienia do?kˇw przez nastŕpn? falŕ spadkow? powinno zapaliŠ u elliotowca czerwon? lampkŕ i natychmiastow? weryfikacjŕ oznacze˝.
Co do regu?y zmiennoÂci to dotyczy ona kilku parametrˇw a nie tylko jednego ale tylko jeden musi byŠ spe?niony aby regu?a zosta?a zachowana. Parametrami tymi s?:
1) cena (wielkoŠ korekty w punktach)
2) czas (d?ugoŠ korekty w jednostkach czasu)
3) g?ŕbokoŠ (procentowe zniesienie poprzedniej fali)
4) z?o?onoŠ (liczba podfal w korekcie)
5) konstrukcja (formacje Flat vs zigzag i inne formacje korekcyjne)
Prechter wspomina tylko o dwˇch z nich (konstrukcja i czas) wiŕc dla tych ktˇrzy przeczytali tylko t? pozycjŕ regu?a raz dzia?a raz nie. W rzeczywistoÂci dzia?a zawsze, trzeba tylko wiedzieŠ o pozosta?ych parametrach ;)