Jak zostac przecietnym inwestorem ?

Strategia otwierania i zamykania pozycji. Bieżące sygnały Waszych systemów.

Moderatorzy: queba, thejvit

Postprzez olab » 2006-08-30, 11:05

witaj Machanys. Wydaje mi sie, ?e powiniene zmodyfikowaŠ nieco za?o?enia. Uwa?am, ?e jak sytuacja jest czytelna i mo?na zarobiŠ wiŕcej, to nie powiniene ograniczaŠ zyskˇw. Tym bardziej, ?e napewno przyjdzie tydzie˝ "stratny" i trzeba bŕdzie "odrabiaŠ" straty. pozdr
olab
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez konlin » 2006-08-30, 13:36

machanys napisał(a):do zarobionych juz 30 dodajemy 3 pkt i mamy 33 to 2 pkt za duzo ;-)
no coz na drugi raz bede ostrozniejszy i postaram sie zarobic tylko 31pkt

Wydaje mi siŕ ?e to b?ŕdne za?o?enie, co zrobisz jeÂli w pi?tek bŕdziesz mia? np. +25 pkt i zaliczysz stratŕ -15? Bŕdziesz za wszelk? cenŕ prˇbowa? jeszcze co wyrwaŠ ?eby sko˝czyŠ tydzie˝ na +31? Nie masz przecie? ?adnej nadwy?ki.
konlin

Dołączenie: 2006-08-24, 08:43
Miejscowość: Wrocław

Postprzez machanys » 2006-08-30, 15:40

konlin napisał(a):
machanys napisał(a):do zarobionych juz 30 dodajemy 3 pkt i mamy 33 to 2 pkt za duzo ;-)
no coz na drugi raz bede ostrozniejszy i postaram sie zarobic tylko 31pkt

Wydaje mi siŕ ?e to b?ŕdne za?o?enie, co zrobisz jeÂli w pi?tek bŕdziesz mia? np. +25 pkt i zaliczysz stratŕ -15? Bŕdziesz za wszelk? cenŕ prˇbowa? jeszcze co wyrwaŠ ?eby sko˝czyŠ tydzie˝ na +31? Nie masz przecie? ?adnej nadwy?ki.

nie rozumiesz, ja jestem juz out do piatku, wlasciwie nie ja a "przecietny inwestor" ktory ma zarabiac co tydzien po 31pkt, jezeli poczatek tygodnia bylby stratny, to przez kolejne dni odrabiamy, celem dojscia do owych 31 pkt
to nie jest strategia za ktora moj portfel podaza, tylko "przecietnego inwestora" zainteresowanego robieniem tylko 31pkt tydzien w tydzien i nic wiecej
macHanys
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez machanys » 2006-08-30, 15:45

olab napisał(a):witaj Machanys. Wydaje mi sie, ?e powiniene zmodyfikowaŠ nieco za?o?enia. Uwa?am, ?e jak sytuacja jest czytelna i mo?na zarobiŠ wiŕcej, to nie powiniene ograniczaŠ zyskˇw. Tym bardziej, ?e napewno przyjdzie tydzie˝ "stratny" i trzeba bŕdzie "odrabiaŠ" straty. pozdr
olab

jezeli przychodzi tydzien stratny to "przecietny inwestor" sie nie sprawdzil, a wiec nie ma juz co komu udowadniac , to nie chodzi o maxymalizacje zyskow, kiedy to w koncu ZROZUMIECIE, to chodzi o statystyke, ze mozna co tydzien doic rynek.........................!!!!!!!!!! na te cholerne 31pkt
macHanys
machanys

Postprzez olab » 2006-08-30, 17:08

machanys napisał(a):
olab napisał(a):witaj Machanys. Wydaje mi sie, ?e powiniene zmodyfikowaŠ nieco za?o?enia. Uwa?am, ?e jak sytuacja jest czytelna i mo?na zarobiŠ wiŕcej, to nie powiniene ograniczaŠ zyskˇw. Tym bardziej, ?e napewno przyjdzie tydzie˝ "stratny" i trzeba bŕdzie "odrabiaŠ" straty. pozdr
olab

jezeli przychodzi tydzien stratny to "przecietny inwestor" sie nie sprawdzil, a wiec nie ma juz co komu udowadniac , to nie chodzi o maxymalizacje zyskow, kiedy to w koncu ZROZUMIECIE, to chodzi o statystyke, ze mozna co tydzien doic rynek.........................!!!!!!!!!! na te cholerne 31pkt
macHanys

Witaj Machans. To Ty mnie chyba nie rozumiesz. Jezeli zalozenie bylo, zeby zarabiac 30 pkt tygodniowo SREDNIO, to OK. Natomiast jezeli chcesz udowodnic, ze przez 50 kolejnych zarobisz po 30 pkt, to sorry, ale nie wiesz chyba co piszesz. Zauwaz ze pierwszy stop loss 15 pkt, to byloby juz 45 pkt do odrobienia, nastepny kolejny to juz 60, a nie zawsze w tygodniu futy rosna 150 pkt iwszystko jest proste. Taka sytuacja napewno przez 50 tyg. wystapi.
Poza tym takie zalozenie jest nierozsadne, wazne zeby zarobic >15000 przez rok, niz zakladac, zeby zarabiac 30 pkt tygodniowo. Zalozenie takie mozebyc podstaw? systemu, ale nie celem.
pozdr
olab
olab

Postprzez machanys » 2006-08-31, 08:11

olab napisał(a):
machanys napisał(a):
olab

macHanys

Witaj Machans. To Ty mnie chyba nie rozumiesz. Jezeli zalozenie bylo, zeby zarabiac 30 pkt tygodniowo SREDNIO, to OK. Natomiast jezeli chcesz udowodnic, ze przez 50 kolejnych zarobisz po 30 pkt, to sorry, ale nie wiesz chyba co piszesz. Zauwaz ze pierwszy stop loss 15 pkt, to byloby juz 45 pkt do odrobienia, nastepny kolejny to juz 60, a nie zawsze w tygodniu futy rosna 150 pkt iwszystko jest proste. Taka sytuacja napewno przez 50 tyg. wystapi.
Poza tym takie zalozenie jest nierozsadne, wazne zeby zarobic >15000 przez rok, niz zakladac, zeby zarabiac 30 pkt tygodniowo. Zalozenie takie mozebyc podstaw? systemu, ale nie celem.
pozdr
olab

problem w tym, ze ja wchodze tylko w transakcje wysokiego prawdopodobienstwa wygranej, czyli moglo sie zdazyc ze w ciagu tygodnia nie zajmuje ZADNEJ POZYCJI, BEDAC CALY CZAS OUT !
w tym tygodniu tylko w poniedzialek ryzykowalem, liczac na obrone wsparcia, reszta to bylo momentum investment, zero ryzyka, tylko prawidlowo nalezalo poziom wejscia okreslic, CHOLERA chodzilo mi o to zeby pokazac iz sa na rynku takie momenty o wysokim prawdpopdobienstwie wygranej, ze mozliwe statystycznie jest wygrywanie co tydzien, a wy sie upieracie zeby robic pieniadzie na gieldzie przez maksymalizacje zyskow, widze ze sie nie dogadamy
macHanys
machanys

Postprzez bd » 2006-08-31, 09:15

rˇb swoje i nie patrz na tych, ktˇrym to sie nie podoba.
bd

Dołączenie: 2006-08-29, 13:34

Postprzez bobass » 2006-08-31, 09:19

Witam

Zgadzam siŕ z macHanysem, zawieranie zbyt wielu tranzakcji to tak naprawdŕ walka z rynkiem i wiŕcej tranzakcji na minus, sekret i to myÂlŕ, miŕdzyinnymi MacHanys chce nam pokazaŠ, tkwi w systematycznoÂci - ma?? ?y?eczk? ale codziennie, co tydzie˝ i tylko wysoce prawdopodobne tranzakcje, przy znajomoÂci AT i "pewnym wyczuciu rynku" to tak naprawdŕ droga by staŠ siŕ zamo?nym i niezale?nym cz?owiekiem.

bobass

Ps. Dziŕkujŕ macHanys, to Ty pokaza?e drogŕ
bobass

"Things are never quite the way they seem"
Stan Ridgway
bobass

Dołączenie: 2006-08-28, 21:24
Miejscowość: Warszawa

Postprzez konlin » 2006-08-31, 11:13

Bd - mi siŕ bardzo podoba to co robi machanys. Ale to nie znaczy ?e nie mo?na rozpocz?Š jakiej dyskusji o za?o?eniach lub realizacji jego systemu, prawda?
konlin

Dołączenie: 2006-08-24, 08:43
Miejscowość: Wrocław

Postprzez bd » 2006-08-31, 16:21

no pewnie, tylko w jakims osobnym temacie. Milo by bylo gdyby Mchanys dawa? nam jakies sygnaly dot futˇw
bd

Postprzez skippy » 2006-09-02, 17:59

Witam tu po raz pierwszy.

Wiadomo, ?e nawet z forum pod?ogi mozna czerpaŠ pewne informacje, ale d?ugo szuka?em miejsca takiego, na jakie wygl?da to forum.
Cˇ?, mam nadziejŕ, ?e to siŕ nie zmieni.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez skippy, 2007-02-28, 11:24, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

system Machanysa

Postprzez fergus » 2006-09-03, 01:33

JeÂli chodzi o system Machanysa to nie wnikam na jakiej podstawie wyznacza momenty wejscia, ale w jego systemie podoba mi siŕ jedna idea: 30 pkt tygodniowo to naprawdŕ niewiele moim zdaniem. W ci?gu 5-ciu sesji da siŕ to zrobiŠ. Ba, da siŕ to zrobiŠ podczas silnych ruchˇw na rynku nawet w ci?gu jednej sesji, oczywiÂcie nie ka?dej, ale zdarza siŕ przynajmniej jedna w tygodniu. Dlaczego tak uwa?am? Obserwujŕ system Rejczaka na portalu bankier.pl i byŠ mo?e przez wielu jest on uwa?any za marketingow? podpuchŕ, by przyci?gn?Š na stronŕ internautˇw to jestem innego zdania. Zauwa?y?em, ?e ten system w?aÂnie reaguje na silne t?pniŕcia na rynku co powoduje, ?e daje sygna?y do odwrˇcenia pozycji.

Co pisze sam Rejczak o systemie? "Formu?a opiera siŕ na zmiennoÂci z ostatnich sesji x sta?y wspˇ?czynnik. Podobny efekt daje wska?nik ATR z 2 sesji - jest to zakres potrzebny do odwrˇcenia pozycji po ruchu od kursu otwarcia." (cytat z korespondencji prywatnej). O co mi chodzi. Zauwa?y?em, ?e system ten trafnie okreÂla wejÂcia na rynek. Jednak inaczej mam zamiar postŕpowaŠ podczas opuszczania rynku lub odwracaniu pozycji (wchodzŕ gdy jest sygna? systemu lub nieco wczesniej gdy bŕdŕ uwa?a?, ?e jest du?e prawdopodobie˝stwo, ?e siŕ pojawi w danej sesji, wychodzŕ o 20-30 pkt dalej, nie czekaj?c a? system da sygna? odwrˇcenia pozycji, po raz kolejny wchodzŕ podczas kolejnego sygna?u, pozycjŕ trzymam d?u?ej, gdy zauwa?ŕ przes?anki, ?e mamy silniejszy trend) System daje sygna? gdy jest silny ruch na rynku od kursu otwarcia. Po sygnale bardzo czŕsto ruch jest kontynuowany jeszcze tej samej sesji, wiŕc wchodz?c na rynek w tym momencie mo?na zgarn?Š te 30 pkt (podczas ostatnich 4-rech sygna?ˇw systemu mo?na by?o to zrobiŠ bezproblemowo). System daje jeden lub dwa sygna?y w tygodniu (oko?o), wiŕc w ten sposˇb 30 pkt tygodniowo mozna by zarobiŠ. Z tymi 30-oma punktami zainspirowa? mnie Machanys szczerze mˇwi?c. Dlaczego akurat 30 ? Wydaje mi siŕ, ?e jest to optimum mo?liwe do zrealizowania. Co do systemu Rejczaka warto dla bezpiecze˝stwa staraŠ sie przewidzieŠ wczeÂniej prawdopodobie˝stwo sygna?u i wejŠ na rynek 10 pkt wczeÂniej ni? zrobi to system. Wtedy od poziomu na jakim pojawi? siŕ sygna? systemu dzieli nas tylko 20 pkt do opuszczenia rynku i "magiczne" 30 mamy. To s? tylko cyfry, nie ma siŕ co czepiaŠ, chodzi o pokazanie pewnej idei dzia?ania.

Dla przyk?adu: Aktualny sygna? jego systemu na dzien 2006-09-04: OdwrˇciŠ na d?ug? wtedy, gdy kurs wzroÂnie 33 pkt. od kursu otwarcia.

Moje rozumowanie: W piatek close by? na 2987. Nasdaq +0,43% . Nastroje s? optymistyczne (baza na plus). Moja koszmarnie subiektywna prognoza - w poniedzia?ek bŕd? prˇbowac dojŠ do 3000. Nad czym myslŕ? Wzi?Š L na open. WyjŠ 30 pkt wy?ej lub przetrzymaŠ do wtorku. Przes?anki - sygna? kupna pojawi? siŕ ju? w pi?tek ----> http://akcje.net/chart.htm?id=2207&nr=15 , MACD przygotowuje siŕ do przeciŕcia swojej linii sygnalnej od do?u ----> http://akcje.net/chart.htm?id=2207&nr=21

To tylko przyk?ad w jaki mam zamiar pos?ugiwaŠ siŕ tym. To tylko mˇj sposˇb, nikomu go nie polecam, na razie to obserwujŕ na sucho (na razie siŕ sprawdza), bez wchodzenia na rynek, ale chcŕ to sprawdziŠ na ?ywca na najbli?szych sesjach. Wiŕc jeszcze raz powtarzam - to tylko moja koncepcja i bro˝ Bo?e nie namawiam nikogo do prˇbowania zabawy z tym, wrŕcz zabraniam. Piszŕ to po to by stare lisy z tego forum nie rzuci?y siŕ zaraz na mnie, ?e oto pojawi? siŕ kolejny fanatyk Machanysa (bo za fanatyka MisiaBysia tez juz mnie uwa?ano - nies?usznie, nie kierujŕ siŕ zadnymi guru, aczkolwiek z ciekawoÂci s?ucham co mˇwi? i mam swoje zdanie na ten temat. Czasem s?uchaj?c drugiego cz?owieka (bez wzglŕdu na to co mowi), jego koncepcji, mo?na w pewien sposˇb wpaŠ na w?asn?, bior?c jaki element od kogo - inspiracja).

pozdr.

P.S. Stawiam, ze ten post rownie? zostanie usuniŕty tak jak mˇj poprzedni, w ktˇrym nie by?o niczego zdro?nego, za to "lepsze" kwiatki nic nie wnosz?ce konstruktywnego pozostaj?, jak choŠby parŕ przyk?adowych w tym w?tku, ale co tam ... forum moderowane, g?os maj? tylko wybra˝cy ...
Ostatnio edytowany przez fergus 2006-09-03, 02:11, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
fergus

Dołączenie: 2006-06-22, 20:06
Miejscowość: Bytom

Postprzez LeM » 2006-09-03, 10:30

Fergus ja w?tpie zeby ktos ci usuwa? posty. Jest natomiast taka opcja "post wygaÂnie za x dni" przy wysy?aniu na ktˇr? trzeba uwa?aŠ. Jak wstawisz jak? liczbŕ to sie post sam usunie po tej liczbie dni.
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez olab » 2006-09-03, 12:34

Witaj Fergus. Rˇwnie? jestem zdziwiony, ?e jaki post znik? z listy. Do tej pory skasowane by?y tylko te posty (2 czy 3) ktˇre nic nie wnosi?y i prosiliÂmy osoby ktˇre je napisa?y o samodzielne skasowanie, ?eby nie zaÂmiecaŠ forum. Za tydzie˝ jak wrˇci kolargol (administrator) poprosimy go o wyjaÂnienie tej sprawy, byŠ mo?e jak "grzeba?" na serwerze (strona jest dalej testowa i ca?y czas siŕ rozwija), to mo?e przez przypadek co "zamiesza?". pozdrawiam
olab
olab

Postprzez fergus » 2006-09-03, 23:13

Dobra, zapomnijmy o sprawie. Post byl w w?tku zalo?onym przez bono -----> http://www.mieszkaniowy.nazwa.pl/olab/f ... light=#164 , w ktorym przytoczyl artyku? o sile skladanego procentu. Wyrazi?em w nim jedynie swoj? opiniŕ o artykule, gdzie autor zak?ada? inwestowanie na 30 lat w fundusze inwestycyjne przy zalo?eniu 20% zysku rocznie. Opiniŕ wyrazi?em negatywn?. Nie ma o co kruszyŠ kopii, w poÂcie nie by?o niczego nadzwyczaj genialnego tylko moja opinia i kilka argumentˇw. Zapomnijmy o tym. Tylko trochŕ siŕ zdziwi?em, ?e kto to wywali?.

pozdr.
Awatar użytkownika
fergus

Postprzez queba » 2006-09-03, 23:48

czesc fergus/. napewno tego nikt nie wywalil. jezeli juz to pomylka , albo forum nawala, lub co gorsza twoj post byl wazny iles tam dni i automatycznie ie skasowal. wyraziles sie negatywnie tak jak wiekszosc pod tym tematem, dlatego nie widze nadal sensu kasowania akurat twojego postu. szkoda tylko , ze nie piszesz do admina o takim zdarzeniu, lub nie wypowiadasz sie na kanale. odrazu bysmy zareagowali w odpowiedni sposob.
P.S. Stawiam, ze ten post rownie? zostanie usuniŕty tak jak mˇj poprzedni, w ktˇrym nie by?o niczego zdro?nego, za to "lepsze" kwiatki nic nie wnosz?ce konstruktywnego pozostaj?, jak choŠby parŕ przyk?adowych w tym w?tku, ale co tam ... forum moderowane, g?os maj? tylko wybra˝cy ...

szkoda, ze masz o nas takie zdanie. jest mi cholernie przykro i czuje sie urazony.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez fergus » 2006-09-04, 23:29

queba napisał(a):szkoda, ze masz o nas takie zdanie. jest mi cholernie przykro i czuje sie urazony.

queba, daj spokoj, ponios?o mnie, po prostu siŕ zdziwi?em, ?e kto to wywali?, w ko˝cu nie by?o tam nic bezsensownego, moja opinia, z drugiej strony nie napisa?em nic extra m?drego, wiŕc nie ma o czym gadaŠ, dajmy temu spokˇj, przepraszam jeÂli Ciŕ urazi?em, nie taki by? mˇj cel, nie chcia?em nikogo uraziŠ, troche mnie ponios?o po prostu ... na kanale nie chcŕ poruszaŠ takich tematˇw, bo jest sesja i jesteÂmy zajŕci czym wa?niejszym, nie mam o was z?ego zdania, widocznie zasz?a jaka pomy?ka a ja wzi??em ja nazbyt do siebie i ?le to odebra?em, uwa?am, ?e nie ma o co kruszyŠ kopii, a jeÂli Ciebie bad? kogokolwiek z Was obrazi?em tym co napisa?em to pozostaje mi tylko przeprosiŠ i to robiŕ ... Przepraszam, ponios?y mnie negatywne emocje ... mˇj b??d

pozdr.

fergus
Awatar użytkownika
fergus

Postprzez bd » 2006-09-05, 00:53

Czy w tym tygodniu przecietny inwestor nie zarabia ?
bd

Postprzez fergus » 2006-09-05, 23:27

bd napisał(a):Czy w tym tygodniu przecietny inwestor nie zarabia ?

nie lepiej byŠ ponadprzeciŕtnym inwestorem i mysleŠ samemu zamiast czekaŠ na sygna?y kogo innego ? wystarczy rzuciŠ okiem na MACD, oscylator stochastyczny, Ema 5-cio i 15-sto sesyjn?, +Dl/-Dl i ju? wiesz co powiniene zrobiŠ na rynku i uwierz mi - zrobisz to lepiej ni? przeciŕtny inwestor i zarobisz nie 30 pkt tygodniowo, ale conajmniej dwa razy tyle ...

pozdr.
Awatar użytkownika
fergus

Postprzez Xinnie » 2006-09-06, 09:44

fergus napisał(a):
bd napisał(a):Czy w tym tygodniu przecietny inwestor nie zarabia ?

nie lepiej byŠ ponadprzeciŕtnym inwestorem i mysleŠ samemu zamiast czekaŠ na sygna?y kogo innego ? wystarczy rzuciŠ okiem na MACD, oscylator stochastyczny, Ema 5-cio i 15-sto sesyjn?, +Dl/-Dl i ju? wiesz co powiniene zrobiŠ na rynku i uwierz mi - zrobisz to lepiej ni? przeciŕtny inwestor i zarobisz nie 30 pkt tygodniowo, ale conajmniej dwa razy tyle ...

pozdr.

Imho, Przeciŕtny Inwestor to projekt McHannysa. Ma ?elazne za?o?enia i koniec. Niech ten w?tek pozostanie wy??cznie dla jego sygna?ˇw. JeÂli kto ma inny pomys? na inwestowanie na rynku terminowym to niech siŕ tym podzieli w innym w?tku.
Ostatnio edytowany przez Xinnie, 2006-09-06, 09:45, edytowano w sumie 1 raz
Xinnie

Dołączenie: 2006-08-26, 17:46

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sygnały kupna-sprzedaży

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości