25.10.07 Ankieta i komentarze po sesji

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy indeks w20 dnia 29.10.07r.

wzrośnie?
9
64%
spadnie?
5
36%
pozostanie bez zmian (+/-0,25%)
0
Brak głosów

Razem głosów : 14

25.10.07 Ankieta i komentarze po sesji

Postprzez olaf » 2007-10-26, 14:27

Po dobrym otwarciu nastąpiła realizacja zysków, która przerodziła sie w konsolidacje na niższym poziomie. W dalszym ciągu podtrzymuje moja zeszłotygodniową opinię, iż jesteśmy w zakresie szerokich wahań POD SZCZYTAMI. Mam wrażenie, że wszyscy czekają na rozstrzygający ruch głównych indeksów w USA. Do tego czasu toczy się raczej gra intra, po prostu co rozważniejsi gracze krótkoterminowi nie chcą pozostać z "papierami" w przypadku ew. "zawału" za oceanem.
Posiadaczom krótkich pozycji można pogratulować wysokiego poziomu ich otwarcia, a długim poradzić ustalenie racjonalnego poziomu obrony. Ruch z tego poziomu może być dosyć gwałtowny i o niemałym zasięgu. Wybicie w górę na dużym obrocie, może spowodować efekt "gonienia odjeżdżającego pociągu", czyli pośpiesznego uzupełniania portfeli przez posiadaczy gotówki, a ewentualny ruch w dół może spowodować paniczna wyprzedaż jako że ciągle straszy wizja rozległego podwójnego szczytu na wielu rynkach.

Polecam również obejrzeć opublikowany wczoraj przez "skippy'iego" wykres. Dosyć nieszablonowe podejście do rynku.

Miłego weekendu!

PS. Komentarz opublikowany w piątek o godzinie 14.20.
Załączniki
FW20-intra-50tick.png
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez skippy » 2007-10-26, 17:18

To jeszcze najprostsze astro czyli fazy księżyca.

Dodatkowo przypominam silny fibon czasowy 25-29.X
Załączniki
moon.png
Ostatnio edytowany przez skippy 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 2 razy
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez queba » 2007-10-27, 11:25

tak skippy i wczorajszy fibonek dał minę. U mnie b.ważne sklepienie fibonków wychodzi na 5-6listopada i tam można spodziewać się pewnych rozstrzygnięć.
Na rysunku w20day
oznaczyłem falki. 1 i 3 są prawie równe , różnica ok. 40pkt. Skoro tak to falka 5 na day powinna być wydłużona. Dlatego od kilku dni przyjąłem i piszę na forum o nowych dziewiczych miejscach, które poznamy dzięki znanym nam akcjom koszykowym.
po przejściu 3957-60pkt do zebrania jest ok 200pkt. Mniej więcej tyle brakuje do górnego ograniczenia trendu na weekly.
Zwracam uwagę na podobieństwo wzrostu + korekty tej z 1 października.
Załączniki
w20weekly.png
fwday.png
fw60min
w20day.png
Ostatnio edytowany przez queba, 2007-10-27, 11:28, edytowano w sumie 1 raz
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez bie » 2007-10-27, 18:26

pozwolę sobie przypomnieć swój ulubiony rysunek z falkami od padaki z maja 2006, rysunek zakłada ze zrobiliśmy 5 falek (zółte numerki), argumentacja za takimi zasięgami na rysunku, zgodnie z tym założeniem możemy spodziewać sie korekty ABC, poprzedni raz rysunek pokazywałem gdzieś we wrześniu, czyli w trakcie kształtowania B, jej zasięg pokazuje niebieska linia, ta najbardziej z prawej, jak widać zasięg został zrealizowany, ten zasięg wynikał z założenia, że korekta nie zejdzie poniżej żółtej czwórki i będziemy mieli do czynienia z prosta korektą ABC, gdzie A=C, pod to założenie można teraz spróbować oznaczyć fale w B

gdy ostatni raz pokazywałem ten rysunek widziałem 5 fal up impulsu od sierpnia br (widoczne na rysunku) potem korekta (bardzo uboga) po niej powinna nastąpić 5-ka, widać kształt klina....

mozna tez sie doszukiwac w fali B samych trójek z fletowatą korekta:), to by nawet łatwoej się składało i oznaczało że już tylko zjeżdżalnia przed nami, bo wyżej wspomniany klin powinien naruszyć zasięg B, a trójki by nas przed tym uchroniły...

wybór scenariusza należy do rynku, no chyba żeby znowu chciał wybrać 3-cią drogę:)
Załączniki
wigpaz20075ta.png
bie

Dołączenie: 2006-07-28, 11:14

Postprzez skippy » 2007-10-28, 00:58

Zakodowałem taki swój wynalazek, być może istnieje ale nie znam jego innej formy.
Wskaźnik jest pochodną MACD - w założeniu robi pomiar chwilowego przyspieszenia wyniku MACD. Tu jeszcze tego nie ma, jest tylko uproszczony pomiar szybkości.
Jednak odnoszę wrazenie, że już ta forma nieco wyprzedza MACD przejściami przez zero oraz dodatkowo pokazuje inne dywergencje.

Zgodnie z widoczną tu logiką aktualnie naleźy sie ruch korekcyjny w dół.

========

Jeśli ktoś się bawi tworzeniem formuł, to ciekaw jestem opinii o tej pochodnej MACD:
[edit] była zmiana, poprzednia formuła to nie to co trzeba.

{MACD-A}
pds1:= Input("Periods",1.5,200,14);
pds2:= Input("Periods",1.5,200,26);
pds3:= Input("Periods",1.5,200,9);
SMA1:= Mov(CLOSE,pds1,E);
SMA2:= Mov(CLOSE,pds2,E);
MADF:= SMA2-SMA1;
MADA:= MADF-Ref(MADF,-1);
MADAS:= Mov(MADA,pds3,E);
MADASS:= Mov(MADAS,pds3,E);
MACDA:=(MADASS-Ref(MADASS, -1))*-1;
MACDA;

Istotne tu są dywergencje i przejścia przez zero.
Załączniki
wyn.png
W metasku
MACDA.png
Rysowane samodzielnie
Ostatnio edytowany przez skippy 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 5 razy
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości