odpowiedzialność maklera

Sprawy intrygujące mniej lub bardziej, czyli życie toczy się nie tylko na giełdzie.

odpowiedzialność maklera

Postprzez mayores » 2019-10-31, 10:08

Jeszcze nigdy w nic nie zainwestowałam - bo się boję, że albo mnie ktoś wykiwa, albo makler nie będzie mnie traktował wystarczająco poważnie... że trafi mi się jakiś "Wilk z Wall Street", który mnie do czegoś przekona, skasuje prowizję i potem całkowicie oleje temat - nawet jeżeli miałby wiedzę, że dana inwestycja to strzał w kolano.
Pytanie, czy można potem pociągnąć kogoś takiego do odpowiedzialności? Zapytam jeszcze jakiegoś prawnika od spraw gospodarczych i cywilnych typu - ale liczę, że forumowi inwestorzy też mi coś podpowiedzą :roll:
Ostatnio edytowany przez mayores, 2019-11-04, 10:46, edytowano w sumie 1 raz
mayores

Dołączenie: 2019-07-21, 18:14

Re: odpowiedzialność maklera

Postprzez topix » 2019-10-31, 10:36

mayores napisał(a):Jeszcze nigdy w nic nie zainwestowałam - bo się boję, że albo mnie ktoś wykiwa, albo makler nie będzie mnie traktował wystarczająco poważnie... że trafi mi się jakiś "Wilk z Wall Street", który mnie do czegoś przekona, skasuje prowizję i potem całkowicie oleje temat - nawet jeżeli miałby wiedzę, że dana inwestycja to strzał w kolano.
Pytanie, czy można potem pociągnąć kogoś takiego do odpowiedzialności? Zapytam jeszcze jakiegoś prawnika od spraw gospodarczych i cywilnych - ale liczę, że forumowi inwestorzy też mi coś podpowiedzą :roll:

Istnieje coś takiego jak mifid, aczkolwiek nie przeceniałbym "ochrony" ponieważ ostateczną decyzję inwestycyjną zawsze podejmuje klient więc ewentualne pretensje za wtopę będziesz mogł kierować jedynie do siebie. Zysku bez ryzyka nie było, nie ma i nie będzie. Półka wyżej to zarządzanie aktywami i inne doradztwo inwestycyjne ale tu są limity wejścia. Jakbyś sie nie obrócił dupa z tyłu. Powodzenia.

zdrówka
Topix
Awatar użytkownika
topix

Dołączenie: 2010-10-26, 08:03

Powróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości