Komentarz po sesji 05.03.2008

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Komentarz po sesji 05.03.2008

Postprzez krezus » 2008-03-05, 11:23

Zapraszam do komentarzy.
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez krezus » 2008-03-05, 11:26

Skip tu masz racje , ale wez pod uwage , ze to tylko wskazowka to eur/jpn

obecnie rosnie lop na przystanku intra .....imo misie zbieraja siły

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez Pawelek » 2008-03-05, 19:37

Ostatni raz o tym piszę, ale czy teraz to jest dywergencja czy nie?

Image
Awatar użytkownika
Pawelek

Dołączenie: 2008-01-18, 00:21

Postprzez skippy » 2008-03-05, 20:08

OK zawsze jest. Tu: pozytywna.
Napisz jak ją interpretujesz, to w dyskusji sprawa się wyjaśni, tylko nie wiem czy to odpowiedni wątek, najwyżej queba odpowiednio zamiesza :)

krezus - tak; mądrzy mi zawsze mówią: grasz na X to patrz nz X.
:)))
Ale poza sesją czasem widać szerzej tendencję i tyle.
Ostatnio edytowany przez skippy, 2008-03-05, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez kri » 2008-03-05, 20:44

Pawelek napisał(a):Ostatni raz o tym piszę, ale czy teraz to jest dywergencja czy nie?

Obrazek

Pawełek szukaj dywergencji w takich samych interwałach , u Ciebie na wykresie linia na wykresie ceny obejmuje inny odcinek niż linia na RSI.

pzdr
kri
Załączniki
fw20zs21.PNG
Ostatnio edytowany przez kri 2008-03-05, 20:53, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
kri

Dołączenie: 2006-06-28, 22:19

Postprzez kri » 2008-03-05, 20:49

USA w dół , ciekawe jeśli tak skończy co jutro wyczarują nasze kochane szwagry.
Bez USA nie uciągną tego ciężkiego wózka.

pzdr
kri
Awatar użytkownika
kri

Postprzez LeM » 2008-03-05, 21:44

Na wykresie u Pawełka ostatni dołek na wykresie cenowym nie był potwierdzony takim samym dołkiem na RSI. Wg mnie tak definiuje się dywergencje.
Ostatnio edytowany przez LeM, 2008-03-05, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez toma » 2008-03-05, 22:05

Dopiero przeczytalem.Teoretyk rynku. Dobre. Widocznie ciezko to skumac :-(
Nawet bedac na studiach gralem prawdziwa moneta. Pierwsza pochodzila z UK, na samym poczatku legalizacji zatrudnienia w tym kraju. Wiec lepiej liczyc sie ze slowami. Zap..dalalem, zeby po 1,5 latach gry stracic wiekszosc moich pierwszych oszczednosci. Wydymali mnie na tej pierwszej wiekszej majowej korekcie. Nie gralem to co widzialem na kreskach. Juz bardziej pasuje do mnie hazardzista niz teoretyk :lol: :lol: Ale nikomu nie mam zamiaru nic udowadniac i sie tlumaczyc.

Luckowi tylko zycze, aby wkoncu znalazl typa ktorego nauczy zarabiac 20 pkt dziennie, bedacego dowodem na to..., ze mozna. No i zdrowia jak najwiecej i njadluzej. Co by nie pisano, jeden z niewielu prawdziwych indywidualistow w necie. Wiekszosc to przecietniaki a oni sie nie licza :lol: :lol:
Jak bedzie istnialo jeszcze to forum, to wpadne w hossie i na pewno nie na sucho (tylko na mokro :)) :lol: :lol:

Pzdr od teoretyka, ktory nigdy nim nie byl, nie jest i nie bedzie, bo nie po to jest na rynku.
Koniec.
toma

Dołączenie: 2007-03-11, 12:05

Postprzez kri » 2008-03-05, 22:18

LeM napisał(a):Na wykresie u Pawełka ostatni dołek na wykresie cenowym nie był potwierdzony takim samym dołkiem na RSI. Wg mnie tak definiuje się dywergencje.

Pełna zgoda Lem , ale wykres Pawełka może być mylący dla mało doświadczonych - stąd moja uwaga

pzdr
kri
Awatar użytkownika
kri

Postprzez krezus » 2008-03-05, 23:22

Pawelek!!!! czy ty umiesz sluchac?????
probuje sie z Toba podzielic moim doswiadczeniem z rynku, imo sporym, bo juz 10 lat bedzie
taka interpretacja dywergencji to blad!!! w 7 przypadkach na 10 trend bedzie kontynuowany a to tylko odbicie, tym razem sie udalo
ta dywergencja bylaby wiarygodna gdyby byl kolejny test dolka !!!
ile razy juz pisal o tym Olaf , ja sam na takiej interpretacji dywergencji stracilem wiele setek pkt , spokornialem po latach....nie oplaca sie wyprzedzac rynku tylko za nim podarzac
na podstawie Twojego wykresu mozna zamknac pozycje ale bardzo nierozsadnym byloby zajmowac pozycje el
juz odpowiadam dlaczego????
poniewaz w otoczeniu otwartej luki bessy podejmowanie decyzji o pozycji el na podstawie krotkoterminowej dywergencji jest co najmniej nierozsadne
kazda formacja cenowa czy wskaznik ma wartosc tylko w odpowiednim otoczeniu
porownalbym to do podejmowania decyzji na podstawie formacji swiecowaej np objecia bessy w trendzie horyzontalnym-wartosc prognostyczna rowna zeru

ps. dzis sie zgodze jest to krotkoterminowa dywergola o zerowej wartosci prognostycznej wczoraj bylo to jeszcze caly czas potwierdzenie slabosci przez rsi
Ostatnio edytowany przez krezus 2008-03-05, 23:34, edytowano w sumie 4 razy

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez queba » 2008-03-05, 23:29

toma napisał(a):Dopiero przeczytalem.Teoretyk rynku. Dobre. Widocznie ciezko to skumac :-(
Nawet bedac na studiach gralem prawdziwa moneta. Pierwsza pochodzila z UK, na samym poczatku legalizacji zatrudnienia w tym kraju. Wiec lepiej liczyc sie ze slowami. Zap..dalalem, zeby po 1,5 latach gry stracic wiekszosc moich pierwszych oszczednosci. Wydymali mnie na tej pierwszej wiekszej majowej korekcie. Nie gralem to co widzialem na kreskach. Juz bardziej pasuje do mnie hazardzista niz teoretyk :lol: :lol: Ale nikomu nie mam zamiaru nic udowadniac i sie tlumaczyc.

Luckowi tylko zycze, aby wkoncu znalazl typa ktorego nauczy zarabiac 20 pkt dziennie, bedacego dowodem na to..., ze mozna. No i zdrowia jak najwiecej i njadluzej. Co by nie pisano, jeden z niewielu prawdziwych indywidualistow w necie. Wiekszosc to przecietniaki a oni sie nie licza :lol: :lol:
Jak bedzie istnialo jeszcze to forum, to wpadne w hossie i na pewno nie na sucho (tylko na mokro :)) :lol: :lol:

Pzdr od teoretyka, ktory nigdy nim nie byl, nie jest i nie bedzie, bo nie po to jest na rynku.
Koniec.

Toma, nie ma co się obrażać. Pisz, bo zostaną tutaj same dinozaury. Lu coś najwyraźniej tego dnia ugryzło. Pewnie był wkurzony, że musiał wracać z wakacji na Hawajach do tej cholernej szarzyzny w PL :))))
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez krezus » 2008-03-05, 23:36

swietny przyklad prognostycznej dywergencji zarowno na macd i rsi zamiescilem na wykresie dj w dluzszej perspektywie

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez queba » 2008-03-05, 23:55

kontynuacja mojego wczorjaszego wykresu

imo robimy abc w 4w 5 down i czeka nas jeszcze jedna falka down kończąca całą piątkę. Możliwy target do 3k dla 4 w 5, na 60min b.wazne 2930-34
Załączniki
fw20_10.png
fw20_10.png (10.53 KiB) Obejrzany 6307 razy
Ostatnio edytowany przez queba, 2008-03-05, 23:57, edytowano w sumie 1 raz
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez Pawelek » 2008-03-06, 00:03

Dzięki Krezus, na początku za bardzo nie rozumiałem o co Ci chodzi.

Ale wczoraj pisałem, że to na razie materiał na dywergencję ale nie sygnał kupna. Rynek staram się wyprzedzić tylko w komentarzach na forum :-) O trendzie spadkowym oczywiście pamiętałem, dlatego była ta czerwona kreska.
Awatar użytkownika
Pawelek

Postprzez krezus » 2008-03-06, 00:23

Pawelek najwazniejsze to sie nie obrazac........nie musimy sie zgadzac ....forum jest do wymiany pogladow i wzajemnej nauki:))))
mam nadzieje, ze nie bedzie to Twoj last post

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez Pawelek » 2008-03-06, 00:52

Oczywiście. Chociaż w pewnych kwestiach np. interwału i okresów będę upierał się przy swoim ;-)

Nie znalazłem nic od olafa o RSI na forum ale ciekawe jak to wygląda teraz:
http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?p=1888
Awatar użytkownika
Pawelek

Postprzez dan » 2008-03-06, 00:59

Q

masz przejazdzke C6 jak wyjdzie ta 4 w 5

pozdrawiam
dan

Dołączenie: 2006-11-20, 12:56

Postprzez radek » 2008-03-06, 01:19

początek 5 w 5 możemy zobaczyć już jutro. W strukturze abc c=1,618a. Dodajmy do tego górną krawędź luki i przechodzącą nieopodal średnią EMA233 z wykresów Bankiera. RSI wszedł w strefę wykupienia.

A co się tyczy dyskusji to chyba każdy miał na myśli co innego - dywergencja była (czytając literalnie definicję) i można było zajmować L grając pod falę 4 w 5. Nie jest to więc ten typ dywergencji który ma spowodować odwrócenie trendu a który zapewne ma na myśli Krezus.

Ja w każdym razie pod to zagrałem (choć zarobek marny bo wywaliło mnie na podniesionym SL). Jutro będę szukał okazji na S.

Pozdrawiam

radek
radek

Dołączenie: 2006-07-19, 21:08
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Lucek » 2008-03-06, 09:31

toma napisał(a):Luckowi tylko zycze, aby wkoncu znalazl typa ktorego nauczy zarabiac 20 pkt dziennie, bedacego dowodem na to..., ze mozna. No i zdrowia jak najwiecej i njadluzej. Co by nie pisano, jeden z niewielu prawdziwych indywidualistow w necie. Wiekszosc to przecietniaki a oni sie nie licza :lol: :lol:

Bardzo dziekuję za życzenia, które są juz troszkę spóźnione, gdyz taki typ się znalaał.
Można nawet powiedzieć, że kilku typów, sądząc po liczbie listów, jakie otrzymałem na temat 20 pkt dziennie. Są to osoby z mIRC'a, gdyz tam starałem sie mówic na ten temat możliwie dużo. Ja nikomu nic nie narzucam, ale i nikomu nie odpuszcze, gdy nazywa mnie demagogiem.
Jednak prawda jest taka, ze powoli gaśnie we mnie zapał edukacyjny. Dlatego nie włączyłem się w dyskusję o dywergencji, mimo, ze mam na ten temat swoja opinie i wiem, kto miał w niej rację.
Zapał mój gaśnie między innymi dlatego, że odczuwam coś takiego, co czują biali ludzie w Afryce w kontaktach z tamtejszymi mieszkańcami. Otóż Afrykanczycy uważają kazdego białego za osobe b. bogatą. Są dla nich bardzo mili ale jednocześnie bardzo wymagający o dostarczanie im pomocy; gdy dostaja jakiąś pomoc, uwazają, że ona im sie po prostu należy. Nie wiadomo czy ich okazywana przyjaźń to wynik więzi emocjonalnych czy raczej
wynik oczekiwanej korzyści.
Fakt, że nie nie jeżdzę Ferrari i nie wyleguję sie na Hawajach, to dowód na to, ze jestem demagogiem?
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez LeM » 2008-03-06, 18:13

Jak długo i na ilu forach jeszcze będziesz się z tym obnosił?

Odpowiedziałem ci na priva ale widać nie wystarczy.
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości