przez Mie » 2008-08-29, 15:28
Moim zamiarem nie jest prognozowanie i wróżenie jak zachowają się rynki ( który rozpis fal z często alternatywnych możliwości wybiorą), a jedynie pokazanie istotnych poziomów wsparć i oporów wynikających z geometrii czasu i ceny przy wsparciu teorii fal.
Na rynki codziennie wpływa mnóstwo różnych informacji po których te opory bądź wsparcia pękają wywołując ruch wynikający z zamykania i otwierania nowych – przeciwnych pozycji, tym samym zwiększając jego siłę. W myśl zasady one Day at a Time rozpoznanie ich i reakcja na nie, (jeśli rynek pokazuje, że respektuje je) jest kluczem. Każdy sam sobie musi odpowiedzieć jak na nie reagować – a ja po prostu chcę je pokazywać, aby Wam ułatwić spojrzenie krótkoterminowe na rynki. Przynajmniej tak mi się wydaję ( jeśli te wykresy pomagają proszę o odzew). Dzięki oprogramowaniu, którym dysponuję są one łatwo identyfikowalne i wydaję mi się, że przejrzyste w prezentacji. Zakładam, że użytkownicy tego forum są wyedukowani technicznie (przy okazji podziękowania dla LEMA, który dużo robi w tym kierunku).
W skrócie odnośnie DOW i OEX co myślę, że widzicie:
- po wyjściu z wedge znalazł wsparcie na 1:1 korekta ( OEX 1:1 + 1:1 double driver – tego nie widać) i raz przetestował przełamaną linię, a teraz próbuje drugi – co znaczy powrót nad nie mszę pisać
- zniesienie zewnętrzne BCD = 1,272 opór
- lekki overbalance równości ruchów alt
- potencjalny double top z X, przebicie którego stanowiłoby potwierdzenie, iż spadek sierpniowy jest trójką , a nie jak sugerowało EWI 1-2, 1-2 (czym szczegółowo zapewne zajmie się LEM)
- wskaźniki godzinowe overbought
- zniesienie na OEX 66,7
- timingi – wzrost w godzinach trwał tyle samo co spadek, dodatkowo cykl szczyt szczyt = 1 co sugeruje okno czasowe na początek sesji co widać teraz, gdy opisuję zaowocowało przynajmniej korektą …, a co z niej wyjdzie zobaczymy
- brak dywergencji (nie widać)
- kształt świec dziennych, godzinowych
- ......
Jeżeli, te wszystkie dane widzicie, to nie będę zanudzał. A co jest ważne w podejmowaniu decyzji – każdy musi sam wybierać. Jeszcze raz proszę o odzew jeśli wykresy prezentowane tu są dla Was pomocne.
Pozdrawiam,
Mie
Ostatnio edytowany przez
Mie, 2008-08-29, 18:31, edytowano w sumie 1 raz