Komentarz w trakcie i po sesji 29.08.2008

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Komentarz w trakcie i po sesji 29.08.2008

Postprzez thejvit » 2008-08-29, 00:42

Zapraszam do komentowania.

Ladny wystrzal w Stanach jak i u nas. Zobaczymy co na to Nikkei.
Nic tak nie plami jak atrament.
Awatar użytkownika
thejvit

Dołączenie: 2006-06-23, 11:44
Miejscowość: Wrocław Warszawa

Postprzez Mie » 2008-08-29, 09:47

a propo wystrzału w USA - załączam wykresy i przypominam - w dniu dzisiejszym koniec miesiąca przed dlugim weekendem - w poniedziałek Labor day. U nas testujemy 38,2 sierpniowych spadków + dołek z 8.08 (na WIG 20 naruszone).
Pozdrawiam
Załączniki
1.png
jeszcze jedna zależność czasowa w USA - szykuje się timingowa próba sił
3.png
2.png
1.png
Ostatnio edytowany przez Mie 2008-08-29, 12:45, edytowano w sumie 4 razy
Mie

Dołączenie: 2008-08-27, 09:41

Postprzez skippy » 2008-08-29, 12:42

Mie, brakuje mi tego, żebyś obciął np. sam wykres kursu i skomentował.
Te fajerwerki kolorów i tony informacji nic nie wnoszą.
Każdy to przecież ma i po swojemu analizuje.

Jakieś wnioski by się przydały, a nie mega-zestaw źródłowych informacji.

Np. z trzeciego rys, w całej tej otoczce jest jeden wniosek, który narysowałeś na różowo.
Jest poziom 11715,18 i tu pójdą w dół albo w górę.
Ostatnio edytowany przez skippy 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 2 razy
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mie » 2008-08-29, 15:28

Moim zamiarem nie jest prognozowanie i wróżenie jak zachowają się rynki ( który rozpis fal z często alternatywnych możliwości wybiorą), a jedynie pokazanie istotnych poziomów wsparć i oporów wynikających z geometrii czasu i ceny przy wsparciu teorii fal.
Na rynki codziennie wpływa mnóstwo różnych informacji po których te opory bądź wsparcia pękają wywołując ruch wynikający z zamykania i otwierania nowych – przeciwnych pozycji, tym samym zwiększając jego siłę. W myśl zasady one Day at a Time rozpoznanie ich i reakcja na nie, (jeśli rynek pokazuje, że respektuje je) jest kluczem. Każdy sam sobie musi odpowiedzieć jak na nie reagować – a ja po prostu chcę je pokazywać, aby Wam ułatwić spojrzenie krótkoterminowe na rynki. Przynajmniej tak mi się wydaję ( jeśli te wykresy pomagają proszę o odzew). Dzięki oprogramowaniu, którym dysponuję są one łatwo identyfikowalne i wydaję mi się, że przejrzyste w prezentacji. Zakładam, że użytkownicy tego forum są wyedukowani technicznie (przy okazji podziękowania dla LEMA, który dużo robi w tym kierunku).
W skrócie odnośnie DOW i OEX co myślę, że widzicie:
- po wyjściu z wedge znalazł wsparcie na 1:1 korekta ( OEX 1:1 + 1:1 double driver – tego nie widać) i raz przetestował przełamaną linię, a teraz próbuje drugi – co znaczy powrót nad nie mszę pisać
- zniesienie zewnętrzne BCD = 1,272 opór
- lekki overbalance równości ruchów alt
- potencjalny double top z X, przebicie którego stanowiłoby potwierdzenie, iż spadek sierpniowy jest trójką , a nie jak sugerowało EWI 1-2, 1-2 (czym szczegółowo zapewne zajmie się LEM)
- wskaźniki godzinowe overbought
- zniesienie na OEX 66,7
- timingi – wzrost w godzinach trwał tyle samo co spadek, dodatkowo cykl szczyt szczyt = 1 co sugeruje okno czasowe na początek sesji co widać teraz, gdy opisuję zaowocowało przynajmniej korektą …, a co z niej wyjdzie zobaczymy
- brak dywergencji (nie widać)
- kształt świec dziennych, godzinowych
- ......
Jeżeli, te wszystkie dane widzicie, to nie będę zanudzał. A co jest ważne w podejmowaniu decyzji – każdy musi sam wybierać. Jeszcze raz proszę o odzew jeśli wykresy prezentowane tu są dla Was pomocne.
Pozdrawiam,
Mie
Ostatnio edytowany przez Mie, 2008-08-29, 18:31, edytowano w sumie 1 raz
Mie

Postprzez radek » 2008-08-29, 18:37

Witam

Zaskoczony tak znacznym wzrostem indexu Chicago PMI i wczorajszą rewizją PKB za II kwartał zacząłem sie zastanawiać czy przypadkiem nie mamy do czynienia z sygnałami zakończenia osłabienia gospodarczego w USA. I znalazłem taką ciekawostkę bazującą na teorii Dow`a. Nie ma potwierdzenia dołka na DJIA przez średnia transportową.
Jest ktoś biegły w teorii kto mógłby się wypowiedzieć?

Pozdrawiam

radek
Załączniki
DJIA vs DJTA.png
DJIA vs DJTA.png (8.49 KiB) Obejrzany 4428 razy
radek

Dołączenie: 2006-07-19, 21:08
Miejscowość: Warszawa

Postprzez queba » 2008-08-29, 20:42

Dla mnie bomba Mie, bardzo lubię geometrię rynku. Jednak są osoby które wyłącznie czytają to forum i chciałby się czegoś nauczyć. Fajnie będzie jak opiszesz pokrótce każdy z wykresów i z czego to się bierze.
Powiedz jedno. Swingi program zaznacza automatycznie czy robisz to manualnie ?
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez waldas » 2008-08-29, 22:13

Mie - witam.
Dzisiaj na chatcie rozmawialismy o twoich wykresach, ktore tutaj pokazujesz. Rozumiem, ze uzywasz wavetradera. Podobaja mi sie szczegolnie punktowe miary fal umieszczane na szczytach i dolkach. Czy mozesz powiedziec jakie jeszcze zalety i ciekawe funkcje ma ten soft w porownaniu do innych w Polsce popularnych? Skad czerpiesz dane online? Dlaczego zdecydowales sie akurat na ten soft?

pozdrawiam
waldas
waldas

Dołączenie: 2007-11-23, 19:57

Postprzez gabrik » 2008-08-29, 22:32

http://www.wavetrader.com/e-signal-wave ... ftware.htm

waldas ta wersja może z tego co sie orientowałem tylko z esignal pracować czy pracowałaby z nasza statica cięzko zgadnąć,
gabrik

Dołączenie: 2007-06-13, 16:34

Postprzez Mie » 2008-08-29, 23:18

Skończyliśmy na podwójnym zniesieniu w Stanach 0,5/0,786 - kontrakty RTH, nieco inne geometrie na indeksach. We wtorek nowy dzień :).
Swingi są liczone automatycznie ( krok przeliczany jest automatycznie) można też przesuwać o manualnie zdefiniowaną jednostkę w tick size.
Waldas - dokładnie tak - pracuje tylko z esignal.
Zalet ma wiele i ciągle jest udoskonalany. Dedykowany głównie do ES - stąd Assistant umożliwiający szybki dostęp do indeksów i globexu w różnych interwałach czasowych.
Jak widać przydatny do wszystkich rynków. Jedno spojrzenie na rynek w różnych interwałach wiele wyjaśnia i spostrzerzenia są zaskakujące. Wymienianie zalet zajęłoby mnóstwo czasu.
Pozdrawiam,
Mie
Załączniki
12.png
13.png
11.png
Ostatnio edytowany przez Mie 2008-08-29, 23:22, edytowano w sumie 2 razy
Mie

Postprzez darkmac » 2008-08-29, 23:54

re Mie

wykresy sa super, fajny soft, ja symetrie licze na piechote :P, trcohe wspomagam sie mt4, zupem, ChannelZZ oraz Search patterns, moze posiadasz jakies fajne linki lub ebooki chetnie skorzystam jesli mozna

uwazam ze Twoje podjescie do opisywania wykresow jest calkiem logiczne, ale na pewno prefreujesz jakis uklad, nie wierze ze zawsze jestes obiektywny :P
darkmac

Dołączenie: 2008-07-16, 15:37

Postprzez adamlee » 2008-08-30, 07:46

BUX w koncówce nawet zamknąl luke nie ogladajac sie na spadajace stany. wogole wszyscy ignorowali te spadki co bylo niespotykane. Ten spadek w usa jest nawet dla nas lepszy bo ostatnio po duzych wzrostach u nas byla obawa , ze to jednorazowe wyskoki i nawet luki nie bylo na otwarcie a zobaczymy co u nas w poniedzialek wymaluja bo jakis kapital sie pojawil i moze to wykorzystac do zamkniecia luki.
adamlee

Dołączenie: 2006-08-03, 22:55

Postprzez tomot » 2008-08-31, 13:03

link do troszke innego wskaznika niz zwykle
http://www.stormpulse.com/hurricane-gustav-2008
przewidywana siła uderzenia kat.3
i link aby porownac z Katrina
http://www.stormpulse.com/hurricane-katrina-2005
Ostatnio edytowany przez tomot 2008-08-31, 14:32, edytowano w sumie 4 razy
tomot

Dołączenie: 2008-04-07, 14:33
Miejscowość: Kraków

Postprzez Trystero » 2008-09-01, 00:56

W kwestii GDP na poziomie 3.3%.

Wyglada dobrze, tylko popatrzcie na deflator. Deflator to wskaznik inflacji dzieki, ktoremu oblicza sie realne GDP. Od nominalnego (w canach biezacych) odejmuje sie inflacje (za pomoca deflatora) i pojawia sie to o ile wiecej gospodarka wyprodukowala.

Ten deflator w swojej konstrukcji podobny powinien byc do normalnej inflacji konsumenckiej (CPI).

Teraz najlepsze. Inflacja CPI podawana jest w USA na poziomie 8%... Deflator GDP na poziomie 1.3%.... Cos nie nie gra.

Gdyby deflator wynosil naprawde 1.3% mielibysmy w USA najnizsza inflacje od 5 lat. Zapytajcie kogokolwiek w USA czy wierzy w inflacje na poziomie 1.3% :)

Gdyby deflator wynosil 8% zmiana GDP bylaby zdrowo ujemna.

Teraz uwaga: nie ma mowy o drukowaniu. Za takie wyniki odpowiada algorytm, ktory droga rope wrzuca do importu a wiec w rownaniu GDP ma znaczek ujemny co zmniejsza deflator. Droga ropa zmiejsza inflacje - tak mowi algorytm tworzenia GDP w USA.

Zreszta ten raport zaskakuje nie raz i nie dwa. Wedlug niego zyski sektora finansowego wzrosly w USA w 2 kw o 27% rok do roku :) Wierzycie?
Trystero

Dołączenie: 2006-08-31, 13:40
Miejscowość: Kraków

Postprzez Mie » 2008-09-01, 07:53

piałem tekst, ale znowu niedoleciał - tylko wykresy, bo muszę lecieć.
W piatek doszliśmy do oporu - wykresy. Trend godzinowy lekko naruszony na WIG 20 (false breack ? - zobaczymy)
Pozdrawiam,
Mie
Krótki komentarz:
- opór na podwójnym znieieniu (61,8 i 44,7), dodatkowo pivot (przełamanie, którego zmienia układ trendu godzinowego) i geometria 1,414 ostatniej korekty bez zmiany swingu.
- korekty w prezentowanym swingu są overbalance w cenie ale nie w czasie - 1;1 :).
Załączniki
6.png
3.png
1.png
Ostatnio edytowany przez Mie, 2008-09-01, 12:14, edytowano w sumie 1 raz
Mie

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości