wapid napisał(a):Witajcie...
piatkowy zjazd WIG20 budzi moje pewne wątpliwości. To zaniżenie rynku wydaje mi sie w regionie jednak troche podejrzane, ale to jest fakt bezdyskusyjny. Najbardziej zastanawia mnie bardzo duży podczas tej sesji wzrost LOP na kontrakty WIG20. Dziesięć tysięcy nowych pozycji? Brak ucieczki byków, ani realizacji zyskow z krótkich pozycji i do tego niby zamykanie pozycji nazwijmy to przez “arbitraż”.
Znalazłem m.in. taką interpretację Pawła Rejczaka - “Baza jest równa +19 pkt. Liczba otwartych pozycji wyraźnie w górę do 61.5 tys. szt. (wczoraj 51.7 tys. szt.) - taki wzrost LOP może wynikać m.in. ze spadku wartości kontraktów - jeszcze cztery dni temu wynosiła ona 21.7 tys zł, dziś 18.0 tys. zł.”
Nie potrafię sobie tego za bardzo uzmysłowić, może ktoś ma jakieś swoje spostrzeżenia w powyższym i mnie oswieci...
Pozdrawiam.
witaj wapid
Potezny wzrost lopu teoretycznie powinien wynikac z zabezpieczania dlugich pozycji w akcjach. Pytanie jest, kto mialby to robic. OFE nie moga, natomiast TFI na skutek fali umorzen, zapewne nie posiadaja srodkow pienieznych na ten cel.
Wyglada wiec na to, ze otwierajacym krotkie pozycje jest kapital zagraniczny.
Poniewaz zagranica likwiduje swoje pozycje w akcjach juz od kilku tygodni, nagle zabezpieczanie stratnych pozycji wydaje sie tylko czesciowo realne.
Glownym powodem moim zdaniem jest "ostra, spekulacyjna zagrywka" na znizke, przy wykorzystaniu faktu pogorszenia nastrojow na rynkach wschodzacych.
Poniewaz glowny sprawca zamieszania - BUX - w drugiej czesci piatkowej sesji wyhamowal spadki, a w koncowce nawet odrabial straty. mozliwe jest, ze podaz tego kapitalu na tamtejszym rynku (jak rowniez w Polsce), zdaje sie wygasac, co w przypadku poprawy sentymentu, mogloby spowodowac gwaltowne zamykanie krotkich pozycji na kontraktach.
Natomiast niepokoic moze maly spadek lopu na wzroscie pod koniec sesji oraz pozostawienie oferty sprzedazy na fixingu, co sugeruje, ze shortmeni sa pewni swego i spokojnie czekaja na rozwoj wydarzen.
Bez wzgledu na wynik konfrontacji, duza ilosc lop spowoduje utzrymywanie sie duzej zmiennosci, ktorej sprzyjac bedzie gwaltowne zamykanie stratnych pozycji
pozdro