Nie wiem gdzie się podział temat o trójkątach Lucka. Gdzieś znikł w trakcie pisania odpowiedzi. Jak się znajdzie to niech admin doklei.
statystycznie tak to wygląda jak pisze Lucek
niemniej te 25% jest warte uwagi o tyle, że wybicia przeciw trendowi z trójkątów kończących złożone korekty są nieporównywalnie silniejsze i w zasadzie nie mają ograniczeń co do zasięgu.
Neely nazywa je - Non limiting triangles, w przeciwieństwie do limiting triangles, które są formacjami kontynuacji ale z określonym zasięgiem wybicia dla fal tego samego rzędu.
Niestety dość trudno odróżnić jeden od drugiego po samym kształcie. Ja tego nie potrafię zrobić, choć Neely jakieś wskazówki daje. Dla mnie są one niejasne i mało przekonujące.
Osobiście kieruje sie metodami pośrednimi, tj eliminuję możliwość fali czwartej lub B. Jeżeli prawdopodobieństwo obu jest małe to można podejrzewać non-limiting triangle.
Jeżeli jest realna możliwość czwórki lub B - to nie należy walczyć ze statystykami
A tak w ogóle to najlepiej zaczekać na wybicie i sie podłączyć do ruchu, mając na uwadze specyfikę wybić z obu rodzajów trójkątów.