trójkaty

Analiza techniczna futures WGPW

Moderatorzy: olaf, krezus, LeM, queba, thejvit, leos, frodo

trójkaty

Postprzez LeM » 2008-10-23, 17:08

Nie wiem gdzie się podział temat o trójkątach Lucka. Gdzieś znikł w trakcie pisania odpowiedzi. Jak się znajdzie to niech admin doklei.

statystycznie tak to wygląda jak pisze Lucek

niemniej te 25% jest warte uwagi o tyle, że wybicia przeciw trendowi z trójkątów kończących złożone korekty są nieporównywalnie silniejsze i w zasadzie nie mają ograniczeń co do zasięgu.
Neely nazywa je - Non limiting triangles, w przeciwieństwie do limiting triangles, które są formacjami kontynuacji ale z określonym zasięgiem wybicia dla fal tego samego rzędu.

Niestety dość trudno odróżnić jeden od drugiego po samym kształcie. Ja tego nie potrafię zrobić, choć Neely jakieś wskazówki daje. Dla mnie są one niejasne i mało przekonujące.
Osobiście kieruje sie metodami pośrednimi, tj eliminuję możliwość fali czwartej lub B. Jeżeli prawdopodobieństwo obu jest małe to można podejrzewać non-limiting triangle.

Jeżeli jest realna możliwość czwórki lub B - to nie należy walczyć ze statystykami

A tak w ogóle to najlepiej zaczekać na wybicie i sie podłączyć do ruchu, mając na uwadze specyfikę wybić z obu rodzajów trójkątów.
Ostatnio edytowany przez LeM, 2008-10-23, 17:13, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Re: trójkaty

Postprzez olaf » 2008-10-23, 20:32

LeM napisał(a):Nie wiem gdzie się podział temat o trójkątach Lucka. Gdzieś znikł w trakcie pisania odpowiedzi. Jak się znajdzie to niech admin doklei.

Lucek osobiscie skasowal. Szkoda.
Ostatnio edytowany przez olaf, 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez skippy » 2008-10-24, 10:11

No to i ja skasowałem, bo wisiała odpowiedź w próznie.
W skrócie pisałem to, co LeM.
Mniej istotne w która stronę wybije, bardziej odpowiednio sie poustawiać bo samo wybicie jest wazniejsze bz. na kierunek.

Dodatkowo teza o tym, ze się nie przewiduje przyszłości kłóci się IMO z tezą o przewidywaniu gdzie wybije trójkąt.

A 75% to iluzja i na tej podstawie sie nie da grać, przykłady można mnożyć.
Tu prosty rys ab z wgpw.

========= skasowany
>>>
Wiemy że różnie bywa natomiast tu jest co innego istotne.
Nie to w ilu procentach wybija w którą stronę, tylko to w ilu procentach nagle wybija w dowolną ze stron.

[edit] to był comment do tezy, ze trójkąt wybija 75% up, o ile pamietam. czy 75% zgodnie z kierunkiem. Post skasowany i nie wiem, ale właśnie IMO to nie ma znaczenia. Strategia sie opiera na samym wybiciu.
=========
Załączniki
ab.png
ab.png (10.12 KiB) Obejrzany 2683 razy
Ostatnio edytowany przez skippy, 2008-10-24, 10:12, edytowano w sumie 1 raz
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez LeM » 2008-10-28, 22:02

i tak to właśnie bywa :)

choć mam wątpliwości czy tu w ogóle można mówić o trójkącie...
Załączniki
djia.jpg
Ostatnio edytowany przez LeM, 2008-10-28, 22:05, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez olab » 2008-10-28, 22:12

LeM napisał(a):i tak to właśnie bywa :)

choć mam wątpliwości czy tu w ogóle można mówić o trójkącie...

witaj Piotr :-)
w oczekiwaniu na konczace 5 w usa - warto luknac na wykresy daily po klozetach - struktury sa wykonczone - stad tez moze ten run - kazdy wali do pociagu

pozdro
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez LeM » 2008-10-28, 22:28

witaj Janusz,

Na dziennych to może być tylko powrotna do kreski...

oby coś więcej
Załączniki
djia.jpg
Awatar użytkownika
LeM

Powróć do Analiza techniczna futures

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości