13.11.2008 Komentarze w trakcie i po sesji.....

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy indeks W20 dnia 14.11.08r.

Ankieta zakończyła się 2008-11-14, 09:37

wzrosnie?
11
79%
spadnie?
3
21%
pozostanie bez zmian (+/-0,25%)
0
Brak głosów

Razem głosów : 14

Postprzez olaf » 2008-11-13, 22:47

skippy napisał(a):No i ciekawe. Czy gruby ładował S jak było komentowane, czy też może jednak długie. A pare ładnych kilo w tej konsoli LOP przytył. Co prawda podobo z LOPu sie nie da wyżyć:))) Ale ciekawe:)

LOL :) no mowilem, ze tam juz hossa ;)
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez skippy » 2008-11-13, 22:54

bobass napisał(a):witam

skippy

przypomnij proszę czy byk ma głowę powyżej czy poniżej kłębu
i czy zależy to od kierunku trendu wyższego rzędu

pozdrawiam

Różnie z tym bywa.
Mam kolekcje różnych głów.
To co było uważane za M wydawało mi sie troche podejrzane, bo zbyt płytko zeszli, tylko 32%.
W załączeniu też dwa inne klasyki tego patternu.
Zdaje się, że po konstrukcji M, i co jest wyżej , co niżej, można prognozować zakresy.

To, co przewiduję jako następny ruch, jest na rys f1.png

Popatrzcie rys f3.png, gdzie jest głowa fraktalowo zbudowana z dwóch.

PS
BONO!!!!!!!!!!!
Sen żony w negacji:)))
Załączniki
f3.png
f2.png
f2.png (10.71 KiB) Obejrzany 2051 razy
f1.png
Ostatnio edytowany przez skippy 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 3 razy
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez olab » 2008-11-13, 23:26

Witam :-)
Patrząc na to co sie dzieje w USA, warto przypomniec wykres SP500-weekly ze strony głównej (wg stanu na koniec ub.tygodnia).
Jak widać amerykanie wyraźnie czekali na nowy dołek kończący bolesną falę spadków (5 w 3).
W tej sytuacji zaliczenie dzisiaj new low i pozniejszy powrót ponad poprzedni dolek, dziala wyjatkowo pobudzajaco zwlaszcza na posiadaczy krotkich pozycji w akcjach i kontraktach, ktorzy na wyscigi zamykają pozycje.
Na razie średnio i długoterminowo to niczego jeszcze nie przesądza, ale przed inwestorami jawi się perspektywa korekty (fala 4) znoszacej jakieś zniesienie fali 3, która wyniosła na te chwile ponad 500 pkt. co wymusza reakcje jaką widzimy.

skippy napisał(a):No i ciekawe. Czy gruby ładował S jak było komentowane, czy też może jednak długie. A pare ładnych kilo w tej konsoli LOP przytył. Co prawda podobo z LOPu sie nie da wyżyć:))) Ale ciekawe:)

witaj skippy :-)
podobna sytuacja wystąpiła na jednej sesji w X, gdy rynek otworzyl sie ok. +5% (skończył +2%). Wtedy ów zacny inwestor trochę "spękął" i zamknął część pozycji, natomiast po ponownym zejściu na minima, dołożył nowych "z nawiązką".
Jeśli sentyment do jutra się nie zmieni to nasz kolega może mieć mały problem. Poprzednio (w X) miał zapas ok. 300 pkt i mogł spokojnie zamykać pozycje, natomiast od wczoraj lop przyrastał gwałtownie od poziomu ok. 1780 w dół. Ponieważ pozycje otwierał całą sesję (i zapewne również dziś) - średnią ma napewno sporo niższą. Dodatkowo poprawa nastroju może przełożyć sie na przekręcenie bazy na dodatnią.

pozdrawiam

olab

p.s. długie na bazie -2X moim zdaniem brała raczej ulica, aczkolwiek wzrost lopu jest ponownie imponujacy.
Nie wykluczone, ze pojawili się rownież grubsi gracze, którzy zakładali dzisiaj wspomniany scenariusz w USA i zdywersyfikowali czesc portfeli rowniez na PL
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez LeM » 2008-11-13, 23:38

Moim zdaniem pakowane były elki od wczoraj.
Ostateczna przesiadka nastąpiła dziś pomiędzy 9.00 a 10.00
Załączniki
lop.png
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez olab » 2008-11-13, 23:49

LeM napisał(a):Moim zdaniem pakowane były elki od wczoraj.

witaj Piotr :-)

ujemna baza wskazuje raczej, że to szorty rozdawały karty.
widziałem tylko fragmenty sesji dzisiaj i mogę się mylić, ale odniosłem wrażenie, ze podobnie jak wczoraj - występowały "sypy" pkcem pakietów futow zwłaszcza na ruchach w dół.

niemniej szorty powinny jutro się bać, natomiast kluczowe może być zachowanie futów w okolicach wspomnianego wyzej poziomu (jezeli tam dojdziemy)

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez olab, 2008-11-13, 23:54, edytowano w sumie 1 raz
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez Mie » 2008-11-13, 23:55

w USA nieco póżniej tzw. double drive na podwójne denko na OEX i dax w innej sekwencji (abc miedzy 61,8 i 1:1 double drive) - dokładność nieco rozkalibrowana przy tak dużych zmiennościach, ale mam nadzieję że się poprawią
Mie
Załączniki
oex.png
dax2.png
Mie

Dołączenie: 2008-08-27, 09:41

Postprzez LeM » 2008-11-13, 23:58

olab napisał(a):
LeM napisał(a):Moim zdaniem pakowane były elki od wczoraj.

witaj Piotr :-)

ujemna baza wskazuje raczej, że to szorty rozdawały karty.
widziałem tylko fragmenty sesji dzisiaj i mogę się mylić, ale odniosłem wrażenie, ze podobnie jak wczoraj - występowały "sypy" pkcem pakietów futow zwłaszcza na ruchach w dół.

niemniej szorty powinny jutro się bać, natomiast kluczowe może być zachowanie futów w okolicach wspomnianego wyzej poziomu (jezeli tam dojdziemy)

pozdrawiam

Witaj,

Ujemna baza zrobiła sie po wczorajszym cudofiksie.

Tak a propos,
pamiętasz jaka była przez prawie całą hossę?
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez tomiy » 2008-11-14, 00:11

Przez cala hosse to nie pamietam, ale w 2007 od sierpnia prawie caly czas -, zreszta wczesniej tez sie zakladalismy sie czy do -80 dojdzie.

Troche to dziwne nie uwazacie, ze przy bazie -35 nie bylo strzasniecia na kasowym? A moze nasz "mily" grubas zostal podpuszczony przez ofe?, innego wiekszego grubasa?? ktory pozwal mu otwierac tysiace S aby potem stworzyc paliwo do upow? Teori jest pewnie wiele...... rozstrzygniecie wkrotce

Na NQ dzis gigant obroty, wiec dzisiejsza sesja moze miec znaczenie na dluzej niz 2-3 sesje
Ostatnio edytowany przez tomiy, 2008-11-14, 00:20, edytowano w sumie 1 raz
tomiy

Dołączenie: 2006-10-05, 09:42

Postprzez skippy » 2008-11-14, 00:44

OK więc popatrzmy jak lop ostatnio sie ma do kursu i mam pytanie, dlaczego teraz miałby rosnąć z innego powodu.

BTW widać niezły sufit na 1800.
Tam bedzie moment wytchnienia.
Załączniki
lop.png
Ostatnio edytowany przez skippy, 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 1 raz
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez LeM » 2008-11-14, 00:57

Ja tylko przypominam, że jest pełnia na Neptunie

Neptun to ściema, iluzja, oszustwo i takie tam...

Na CDSach na hipoteki hossy nie widać:

http://www.markit.com/information/produ ... raphs.html

To co wymalowali dziś wygląda na razie na Duble Zigzag (na razie)

Od strony charakteru wzrostów to wygląda na typowy "bear rally"

Tak ku przestrodze...
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez GIELDZIARZ » 2008-11-14, 01:36

Wg mnie jednak ten wzrostowy scenariusz sie realizuje.DJIA w pieknym stylu wybronil sie przed spadkiem poniezj 8300.Najprawdopodobniej kreslimy fale C w 4.
Lem a nie myslales ze te spadki to moglabyc sciema to tak apropo tego Neptuna.
Ponadto obronilismy wzniesienie 61,8% fali A w 4.
Poza tym ktos wczesniej wkleil tez wykres LOP-u gdzie widac ze wzrost LOP obserwowalismy przy przelomowych momentach.IMO za taki mozna uznac dziesiejsza sesje.W koncu mamy białą swiece.
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Poprzednia

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość