Strategia kleszcza (discretionary trading)

Strategia otwierania i zamykania pozycji. Bieżące sygnały Waszych systemów.

Moderatorzy: queba, thejvit

Strategia kleszcza (discretionary trading)

Postprzez chocked » 2009-04-13, 15:03

Ponizej przedstawiam strategie w/g, ktorej beda podawane na grupe sygnaly na Wig20

Legenda:
1. Wykres 5 minutowy, swiecowy.
2. MA: 50, 21 oraz 10

Zasady:
1. MA50 przebita przez MA21.
2. Kat wznoszacy MA21 jest co najmniej 20 stopni
3. Wejscie jak jest powrot i swieczki sa miedzy srednimi 10 MA oraz 21 MA bądź 50 MA
4. Zamkniecie jak swieczka przebija 50 MA

chocked
Załączniki
strategia2b.gif
strategia2.gif
Ostatnio edytowany przez chocked, 2009-04-14, 19:40, edytowano w sumie 1 raz
"Go ask your portfolio manager for his definition of "risk," and odds are that he will supply you with a measure that excludes the possibility of the Black Swan"
chocked

Dołączenie: 2009-01-22, 14:29
Miejscowość: Poznan

Re: Strategia kleszcza (discretionary trading)

Postprzez krezus » 2009-04-13, 16:46

Imo na pierwszy rzut oka ta strategia przepuszcza największe ruchy w trendzie
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez chocked » 2009-04-14, 19:06

krezus napisał(a):Imo na pierwszy rzut oka ta strategia przepuszcza największe ruchy w trendzie

troche mnie szokujesz przeciez wystarczylo rzucic okiem na wykres i widac ze to bardziej trend following
chocked
Ostatnio edytowany przez chocked, 2009-04-14, 19:40, edytowano w sumie 1 raz
"Go ask your portfolio manager for his definition of "risk," and odds are that he will supply you with a measure that excludes the possibility of the Black Swan"
chocked

Postprzez chocked » 2009-04-14, 19:15

OBOWIAZUJE SHORT 1773
Załączniki
strategia_zlecenie.gif
chocked

Postprzez skippy » 2009-04-15, 00:25

Poruszyłeś tu pewien aspekt, którego nikt mi nie wyjaśnił do tej pory.
Przybliż, proszę, jak mierzyć kąt na wykresie - tylko mając cenę i czas (zapomnijmy o fizycznym rozmiarze wykresu na kartce bądź w oknie ileś na ileś pixeli).

Jeśli się wyrażam niejasno, to tu link do tego samego wykresu, identycznego, ale w trzech postaciach.
Powstaje pytanie - która jest prawidłowa (IMO każda) i dlaczego.
Zauważ, ten sam kąt będzie na każdym inny.
http://ifutures.pl/download/file.php?id=4550&mode=view
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez chocked » 2009-04-15, 07:24

skippy napisał(a):Poruszyłeś tu pewien aspekt, którego nikt mi nie wyjaśnił do tej pory.
Przybliż, proszę, jak mierzyć kąt na wykresie - tylko mając cenę i czas (zapomnijmy o fizycznym rozmiarze wykresu na kartce bądź w oknie ileś na ileś pixeli).

Jeśli się wyrażam niejasno, to tu link do tego samego wykresu, identycznego, ale w trzech postaciach.
Powstaje pytanie - która jest prawidłowa (IMO każda) i dlaczego.
Zauważ, ten sam kąt będzie na każdym inny.
http://ifutures.pl/download/file.php?id=4550&mode=view

tez mnie to bardzo interesuje, jak kat prawidlowo oznaczyc, widze ze Ty uzywasz stycznej do paraboli, osobiscie ide po duzym uproszczeniu, jest to moja subiektywna obserwacja, rysuje prosta, a pozniej pochylenie, to wszystko jest recznie malowane, nie potrafie i nie chce tego zautomatyzowac, szkoda mojego czasu, wystarczy mi podejscie laika, ktore prezentuje na powyzszych wykresach, zgodnie z zasada "ujmuj rzeczy prosto glupcze", najprostsze metody sa najlepsze, aczkolwiek jak uda ci sie rozwinac ten temat to prosze podziel sie na forum
chocked
chocked

Postprzez krezus » 2009-04-15, 13:18

Chocked zapisuj prosze wyniki ....mnie sie wydaje,że to db strategia na forex , ale u nas raczej może mieć problemy.........
czy możesz wyjaśnic pierwszy górny rysunek ........imo system nie uchwycił głownego ruchu i wyoutowal sie tam , gdzie należało zając pozycję

podaj może legende jaki kolor ma dana ma bo trudno sie to czyta bo założenia wejścia są skomplikoewane

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez skippy » 2009-04-15, 15:11

chocked napisał(a):tez mnie to bardzo interesuje, jak kat prawidlowo oznaczyc, widze ze Ty uzywasz stycznej do paraboli, osobiscie ide po duzym uproszczeniu, jest to moja subiektywna obserwacja, rysuje prosta, a pozniej pochylenie, to wszystko jest recznie malowane, nie potrafie i nie chce tego zautomatyzowac, szkoda mojego czasu, wystarczy mi podejscie laika, ktore prezentuje na powyzszych wykresach, zgodnie z zasada "ujmuj rzeczy prosto glupcze", najprostsze metody sa najlepsze, aczkolwiek jak uda ci sie rozwinac ten temat to prosze podziel sie na forum
chocked

Nie zrozumieliśmy się.
Parabola na wykresie jest z innego powodu - tu jest nieistotna.
Pytam tylko o czas i cenę, bo od ich proporcji zależy kąt.
I na tym samym wykresie, tylko inaczej rozciągniętym na piksele, będzie diametralnie inny.
Konkludując uważam, ze się nie da zmierzyć kąta.
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2009-04-15, 22:19

Chodzi o to, co na tym rysunku.
Który wykres jest prawidłowy?
A co za tym idzie - który kąt jest zmierzony poprawnie?

IMHO wszystkie wykresy są poprawne.
Co za tym idzie, zaden z kątów nie jest dobrze zmierzony.
Wszystkie te wykresy to ten sam wykres i ten sam kąt.

[edit]
To nie jest przytyk
Szukam odpowiedzi na ten dokładnie problem - od kiedy się interesuję AT.
Do tej pory nie znalazłem.

Jakie proporcje cena/czas prawidłowo należy przyjąć za 1:1.
To jest klucz o którym sądzę, że go nie ma.
Załączniki
kkk.png
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez chocked » 2009-04-16, 07:07

krezus napisał(a):Chocked zapisuj prosze wyniki ....mnie sie wydaje,że to db strategia na forex , ale u nas raczej może mieć problemy.........
czy możesz wyjaśnic pierwszy górny rysunek ........imo system nie uchwycił głownego ruchu i wyoutowal sie tam , gdzie należało zając pozycję

podaj może legende jaki kolor ma dana ma bo trudno sie to czyta bo założenia wejścia są skomplikoewane

out, jestesmy poza rynkiem , maly zysk odnotowany kilka punktowy
Załączniki
stop.gif
chocked

Postprzez chocked » 2009-04-16, 07:11

krezus napisał(a):Chocked zapisuj prosze wyniki ....mnie sie wydaje,że to db strategia na forex , ale u nas raczej może mieć problemy.........

okej sie wyoutowal na congestion, ale co nie zaznaczylem "po chwili"pojawil sie kolejny sygnal wejscia, popatrz jeszcze raz na zalaczony wykres
Załączniki
strategia2b.gif
chocked

Postprzez chocked » 2009-04-16, 07:13

skippy napisał(a):Chodzi o to, co na tym rysunku.

[edit]
To nie jest przytyk

kazdy z katow jest zmierzony poprawnie, zalezy od optyki, tutaj jest wszystko obiektywny, nie da sie pewnych procesow zautomatyzowac, Trading to nie dziedzina nauki, tylko dziedzina działalności człowieka.
chocked

Postprzez chocked » 2009-04-16, 19:01

short obowiazuje
Załączniki
congestion.gif
chocked

Postprzez chocked » 2009-04-17, 21:12

closed pozycji
Załączniki
stop1722.gif
chocked

Postprzez krezus » 2009-04-18, 13:45

poczekam na więcej danych w dłuższym czasie .........wydaję się całkiem rozsądna strategia intra

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez fernando » 2009-04-20, 00:05

skippy napisał(a):Chodzi o to, co na tym rysunku.

Też się nad tym zastanawiałem. Moim zdaniem nie możemy mówić o kącie na wykresie ceny od czasu, a o prędkości zmian ceny. Prosta na różnie przeskalowanych wykresach ma ten sam współczynnik kierunkowy (czyli tutaj prędkość). Nie jest to kąt, który można zmierzyć kątomierzem (co widać na Twoich wykresach), a tangens tego kąta. IMHO to on jest kluczem. W zależności od potrzeb możemy policzyć 'v' chwilowe (między dwoma kolejnymi świecami) lub 'v' srednie (większa ilość świec). To samo się tyczy średnich (można tu użyć stycznej do średniej).

chocked napisał(a):kazdy z katow jest zmierzony poprawnie, zalezy od optyki, tutaj jest wszystko obiektywny, nie da sie pewnych procesow zautomatyzowac, Trading to nie dziedzina nauki, tylko dziedzina działalności człowieka.

IMHO właśnie z tej ludzkiej optyki mogą wyniknąć wątpliwości. Może warto spróbować mierzyć zmiany SMA tak jak na rysunku (wykres 5min; czerwona linia to SMA(21)) i porównywać do jakiejś wartości progowej? To tylko propozycja.

Pozdrawiam
Załączniki
predkosc_zmian_SMA.png
predkosc_zmian_SMA.png (5.17 KiB) Obejrzany 8750 razy
fernando

Dołączenie: 2008-11-04, 17:57

Postprzez chocked » 2009-04-21, 21:49

dziekuje fernando za input, przemysle to
chocked
chocked

Powróć do Sygnały kupna-sprzedaży

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości