Serwisy informacyjne dla inwestora....

Źródła danych, płatne/bezpłatne, sposoby, metody, skrypty, problemy

Serwisy informacyjne dla inwestora....

Postprzez mir_oslaw » 2011-05-05, 19:37

Słuchajcie mam do was prośbę, a mianowicie: z jakich serwisów korzystacie by mieć wszelkie dane, notowania itd online, ale tak naprawdę w czasie rzeczywistym. Z jakich?
To pytanie nie jest w odpowiednim miejscu być może zadane. Ja się podzielę, ale Wy może posiadacie jeszcze lepszy dostęp do informacji. Ja nie działam natychmiast, ale w wyniku danych czasami działam. I zastanawiam się, czy mam najszybszy czy jeszcze inny dostęp działa?
Prośba do admina do udostępnienia tego postu w odpowiednim miejscu.

pozdrawiam,
Mirek
Mirosław Retzlaff
mir_oslaw

Dołączenie: 2010-09-18, 11:00
Miejscowość: Poznań/Gdańsk

05.05.2011 - komentarze do sesji

Postprzez ronin » 2011-05-05, 22:27

mir_oslaw napisał(a):Słuchajcie mam do was prośbę, a mianowicie: z jakich serwisów korzystacie by mieć wszelkie dane, notowania itd online, ale tak naprawdę w czasie rzeczywistym. Z jakich?
To pytanie nie jest w odpowiednim miejscu być może zadane. Ja się podzielę, ale Wy może posiadacie jeszcze lepszy dostęp do informacji. Ja nie działam natychmiast, ale w wyniku danych czasami działam. I zastanawiam się, czy mam najszybszy czy jeszcze inny dostęp działa?
Prośba do admina do udostępnienia tego postu w odpowiednim miejscu.

pozdrawiam,
Mirek

Trochę zagmatwane pytanie, bo w zasadzie o jakie dane chodzi? ;-)

Jeżeli o publikacje "macro" to:
stooq.com
marketwatch.com
finance.yahoo.com

Jeżeli o notowania to:
statica.pl
+każde BM dają swoje różne źródła (NOL,MT4...)
ronin

Dołączenie: 2009-04-08, 15:45

Re: 05.05.2011 - komentarze do sesji

Postprzez olaf » 2011-05-06, 10:09

ronin napisał(a):
Jeżeli o publikacje "macro" to:
stooq.com
marketwatch.com
finance.yahoo.com

macronext.pl
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Re: Serwisy informacyjne dla inwestora....

Postprzez mir_oslaw » 2011-05-06, 10:51

Mój ING nie daje już danych dla innych rynków w czasie rzeczywistym. Są opóźnienia.
Więc wyszperałem dane w czasie rzeczywistym:

notowania:
forexpros.pl

makro i wszelkie inne:
http://research.cityindex.co.uk/news/news.html
Mirosław Retzlaff
mir_oslaw

Postprzez mir_oslaw » 2011-05-06, 10:54

marketwatch i stooq mają opóźnienia jeśli chodzi o publikacje danych makro.
Mirosław Retzlaff
mir_oslaw

Postprzez spinn » 2011-05-06, 10:58

NOL to wiem - motowania on-line
ale co to jest MT4 ?? gdyby ktoś był łaskaw wyjaśnić.

w domu inwestycyjnym bre banku jest dostępna taka aplikacja "bre statica" firmy statica.pl
jest całkiem fajna, chociaż na przykład "daxa" ma opóźnionego niestety o 15 minut.
a ES.F opóźniony o 10 min.
i DJ.F opóźniony o 10 minut.
aplikacja ma 4 panele i można na niej wyświetlić nieograniczoną ilość wykresów.
spinn

Dołączenie: 2010-05-07, 13:06

Postprzez mir_oslaw » 2011-05-06, 11:07

spinn też mam nakładkę Notowania 3 MAX to jest właśnie nakładka firmy statica i ma te same opóźnienia o których piszesz dla innych rynków. Poza tym katalog tych innych rynków jest płytki.
Zastanawiam się, że notowania online odnalazłem na forexpros dla wielu innych rynków a tam gdzie za to płacę są takie ograniczenia.
Mirosław Retzlaff
mir_oslaw

Postprzez skippy » 2011-05-06, 23:48

Powiem coś pod prąd Twojego pytania.

Po co Ci serwisy informacyjne, tj. jak chcesz je wykorzystywać?
To chyba zasadnicze pytanie.
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez spinn » 2011-05-07, 00:39

skippy, czyżbyś sugerował aby grać na same wykresy??
pytam się zupełnie poważnie.
spinn

Postprzez olaf » 2011-05-07, 08:16

spinn napisał(a):skippy, czyżbyś sugerował aby grać na same wykresy??

Chyba zależy od obranej metody spekulacji/inwestowania.
Fundamentaliści wierzą w Analizy Fundamentalne - co za tym idzie: dane makro
Technicy wierzą, że u absolutnej podstawy leży twierdzenie iż "AT dyskontuje wszystko".

Także, dla każdego inne źródła.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez Darkh » 2011-05-07, 09:04

MT4 > Metatrader4
A ile razy slyszales od anali ze wiadomosc makro byla w cenach ? (przy braku reakcji) juz i tak ze Szfagrem w ciuciubabke sie bawisz, po co sobie dodatkowo utrudniac :->

Barrons Economic Calendar
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Awatar użytkownika
Darkh

Dołączenie: 2010-03-10, 22:01

Postprzez skippy » 2011-05-07, 09:51

Jeśli poważnie, to zachowajmy porządek dyskusji.
Proszę o odpowiedź na moje pytanie, po czym ja odpowiem na tę odpowiedź oraz zadane mi pytanie.
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2011-05-08, 17:25

OK przypominam kluczowe pytanie, bo coś wam (spinn i mir_oslaw) spadł zapał, a popędzaliście obaj na priv i forum, żeby się dzielić wiedzą jak najszybciej i nagle cisza po banalnym dylemacie:

"Po co Ci serwisy informacyjne, tj. jak chcesz je wykorzystywać?"
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2011-05-09, 23:37

No i co was tak wymiotło? Nie chcecie podyskutować o podstawach gry?
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez spinn » 2011-05-10, 01:59

spoko spoko, już jestem.
no serwisy są niby po to aby dostawać jakąś informacje najwcześniej jak się to tylko da.
np. takie dane jak U.S. nonfarm payrolls albo Conference Board Consumer Confidence są podawane o pewnej godzinie pewnego dnia po raz pierwszy i tym a także podobnym odczytom towarzyszy pewien ruch przed ich podaniem albo tuż po ich podaniu.
chcemy więc wykorzystywac takie serwisy do tego aby moc zająć pozycję bezpośrednio po danym odczycie, znając jego treść i zagrać we właściwym kierunku, chociaż alternatywna metoda zajęcia pozycji też jest kusząca.
polega ona na wstawieniu dwóch zleceń stop.
jeżeli np. wartość kontaktu FW20 wynosi 2850 pkt w piątek o 1420 i za 10 minut będą publikowane dane o nowych miejscach pracy w przemyśle to można wstawić jedno zlecenie sprzedarzy FW20 po 2845 z limitem aktywacji 2845 pkt na wypadek gdyby dane były kiepskie i gdyby cena kontraktu spadała i drugie zlecenie na kupno FW20 po 2855 z limitem aktywacji 2855 pkt.
w ten sposób otworzymy pozycję w dobrym kierunku automatycznie i jeszcze z rozpędu zyskamy pewnie kilka punktów aby móc ustawić nowego stopa dwa pkt pozyżej kupna albo 2 pkt poniżej sprzedaży aby od razu mieć zarobione przynajmniej na prowizję w razie cofnięcia po tym ruchu na który czekaliśmy.

rzeczywiście ten drugi sposób pozwala nam inwestować na rynku terminowym nie znając tresci informacji, nawet istotnej.
wystarczy wiedzieć o której godzinie taka informacja się pojawi, aby na kilka minut przed tym ustawić oba opisywane zlecenia stoploss i z ich pomocą wejsć na rynek we właściwym kierunku gdy cena już ruszy.
spinn

Postprzez banqrut » 2011-05-10, 08:23

Metoda godna uwagi :-) Aczkolwiek, jak sam napisałeś, ruch występuje często nie tylko po danych, ale również przed. I nie jest łatwo być pewnym nawet tych dwóch punktów. Co nie zmienia faktu, że do takiej akcji trzeba zobaczyć dane nie później niż inni.
Roken Drol !!!
Awatar użytkownika
banqrut

Dołączenie: 2009-01-10, 21:17
Miejscowość: Rybnik

Postprzez spinn » 2011-05-10, 13:01

banqrut napisał(a):Co nie zmienia faktu, że do takiej akcji trzeba zobaczyć dane nie później niż inni.

no właśnie na tym polega granie na sam wykres, że tych danych nie musisz wcale widzieć.
tej liczby nie musisz poznać.
widzisz reakcję na dane na swoim wykresie i wiesz już czy były dobre czy złe.
na tym polega hardcorowa wiara w siłę analizy technicznej i w to, że ceny dyskontują wszystko.

ale ja chyba nie wierzę w to tak mocno - a nawet jeżeli wierzę, i nawet jeżeli stosuję tę taktykę zajmowania pozycji na rynku, to i tak chcę te dane zobaczyć jak najszybciej, moze tylko po to żeby wiedzieć jaka była liczba.

wiem, że to nie ma sensu ale gdy ich nie widzę to czuję dyskomfort - jakbym nie wiedział czegoś ważnego, co wszyscy inni wiedzą, pomimo, że nie mam wykształcenia ekonomicznego i czasami nawet do końca nie wiem czy te dane, które zobaczyłem są dobre czy złe. czasem dane nic mi nie mówią, a czasem nie wiem jak je zinterpretować.
pod tym względem reakcja rynku na dane czasem mówi o nich więcej niż same liczby.

ciekawi mnie co inni myślą na ten temat ??
spinn

Postprzez Lucek » 2011-05-10, 22:11

spinn napisał(a):wiem, że to nie ma sensu ale gdy ich nie widzę to czuję dyskomfort - jakbym nie wiedział czegoś ważnego, co wszyscy inni wiedzą, pomimo, że nie mam wykształcenia ekonomicznego i czasami nawet do końca nie wiem czy te dane, które zobaczyłem są dobre czy złe. czasem dane nic mi nie mówią, a czasem nie wiem jak je zinterpretować.
pod tym względem reakcja rynku na dane czasem mówi o nich więcej niż same liczby.
ciekawi mnie co inni myślą na ten temat ??

Skoro pytasz o zdanie innych, to odpowiadam.
Powinieneś ok. 1h przed danymi wyjść na rower. Zrobić coś fajnego dla siebie, dotlenić płuca, spalić zbędne kalorie.
Jeśli jadąc ulicami nie zobaczysz nic nadzwyczajnego np. dużej ilości karetek pogotowia
lub innych samochodów na sygnale, będzie to znak, że te dane, na które tak czekasz nie miały żadnego znaczenia. ŻADNEGO!
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez skippy » 2011-05-11, 23:59

Myślałem, że chodzi o jakieś wyciąganie z inf wniosków na przyszłość.
Na szczęście nie.
Infa informują nas bowiem o tym co było a nie co będzie, oraz o tym co insajderzy wiedzieli przed ich publikacją (bywa to czasem zwane "dyskontowaniem" czegoś tam w wykresach) a czego my nie wiedzieliśmy i dowiadujemy się kiedy kto trzeba ma już pozycje zajęte.

W dodatku w zależności od fazy hossa/bessa nie wiadomo co jest ważniejsze: info względem poprzedniego, czy też prognoza analityków względem infa.
Skomplikowana sprawa, ponieważ poważnie zakłóca analizę.

Moim zdaniem powinno się zakazać prognoz inf, bo to po prostu element sterowania rynkiem i gawiedzią.
No ale może właśnie dlatego je robią:)
Jak wiedzą, że idą słabe dane to mogą dać jeszcze słabszą prognozę.
Itp itd temat na pracę magisterską jak nie doktorską, nie podejmuję się:)

Co do opisanej techniki gry na dwa wybicia: słyszałem o niej oczywiście, ale mi się nie udało stwierdzić jej ponadprzeciętnej skuteczności.

Często:

- przed publikacją danych następuje nerwowa i czasem bardzo mocna szarpanina we dwie strony, która może odpalić takie "sprytne" zlecenia w przypadkowej kolejności niechcący zostawiając to, które jest "złe". zwane to bywa "czyszczeniem stopów"
- po publikacji i gwałtownym wybiciu w jedną ze stron następuje szybki powrót w drugą stronę
- czasem idzie zgodnie z planem

No mi się nie powiodło oprzeć na tym skutecznej strategii, ale z chęcią ją poznam.

Niezwykle "brutalny" żart Lucka ;) popieram, tj. chyba lepiej poczekać na trend niż próbować przecwaniakować szwagra w zapasach na siłę:))) Oni mają więcej siły po prostu:)
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2011-05-12, 00:11

Aaaa no i oczywiście przy okazji cytat z książki Darvasa, niedawno odświeżonej na czacie przez franky'ego.
Jest tam kilka myśli na temat tego całego zamieszania; IMO podstawowych.

Jedna z nich (cytat z bańki):

"kupiłem gazetę giełdową, oderwałem stronę z notowaniami, resztę bez czytania wypieprzyłem do kosza"
Awatar użytkownika
skippy

Następna

Powróć do Dane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości